21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Senzacionalno iz Zračne luke Osijek: Postaju ‘droneport’, luka i za velike ‘cargo dronove’!

2 min read
Zračna luka Osijek time postaje regionalni logistički drone hub. Osim Osijeka tu su još Liège (Belgija), Brescia (Italija), Skövdea (Švedska) i Seinäjokija (Finska).

Dronamics je developer i operater velikih cargo bespilotnih letjelica sa sjedištem u Londonu i Sofiji. 30.11.20. predstavio je prvih 5 zračnih luka u svojoj europskoj mreži cargo bespilotnih letjelica a jedna od njih je i Osijek. Zračna luka Osijek time postaje regionalni logistički drone hub. Osim Osijeka tu su još Liège (Belgija), Brescia (Italija), Skövdea (Švedska) i Seinäjokija (Finska). Mreža uključuje 35 zračnih luka u 11 europskih zemalja i povezuje 300 milijuna ljudi uslugom low-cost prijevoza tereta u jednome danu – javlja jutros senzacionalnu vijest Zračna luka u Osijeku, a koja posljednju godinu, kao i sve druge zračne luke, zbog epidemije koronavirusa, ima sve manje i manje putnika…

– Razgovori su u tajnosti započeli u ožujku ove godine. Htjeli smo nišu gdje ćemo biti prvi te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost naše zračne luke u okruženju velikih – kazao je Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek je izjavio.

Dronamics će u Osijeku bazirati svoju opremu za bespilotne letjelice i lokalnoj zajednici pružiti low-cost uslugu prijevoza tereta s domaćom i međunarodnom pokrivenosti. Za rad i upravljanje letovima će zaposliti i osposobiti lokalno stanovništvo. Planirani početak operacija bio je početak 2021., no zbog Covid-19 produžio se početak certificiranja kod EASA-e pa će operacije započeti početkom 2022 – nastavlja se u priopćenju i zaključuje…

Njihova bespilotna letjelica Black Swan može prevesti 350 kg tereta na udaljenosti do 2.500 km uz 80% manje troškova od uobičajenih cargo zrakoplova. Operacije se izvode autonomno, nadziru se i upravljaju putem satelita a cijeli sustav košta manje od cijene jednog sportskog automobila. Uštede zbog nepostojanja skupih pilota, jednostavnih operacija, lakše letjelice i manje potrošnje goriva su višestruke i prihvatljive kako sa pozicije cijene, tako i sa pozicije ekologije.

Cijene prijevoza carga već su poznate: 2,89 EUR po kg za letove do 4 sata od Osijeka (primjerice Berlin, Basel, Milano, Cataniu, Athenu, Buchurest i Varšavu), te 3,79 EUR po kg za destinacije do 8 sati leta (poput Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma, Londona).

Foto: Dronamics (screenshot), Google Maps (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments