2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U studenom Ukop imao 166 pogreba, a lane 99! 75 je Covid-19! I situacija se ne smiruje!

2 min read
Danas, prvog dana prosinca, Ukop je imao 8 pogreba, sutra će ih biti 9, u četvrtak 7, u petak također. U subotu su najavljena 3, za ponedjeljak sljedećeg tjedna već 1.

Pogrebi traju što je kraće moguće. Pola sata… Epidemiološka situacija nalaže do 25 osoba. Nema sućuti fizičkim kontaktom. Nema opraštanja s tijelom pokojnika, nema otvorenih lijesova. A pogreba ima. Itekako. Ispočetka se to moglo pripisivati godišnjem dobu, hladnijem vremenu, ali sada je izvjesno – 45% je Covid-19. A povećanje broja pogreba pod ingerencijom osječkog Ukopa u odnosu na prošlu godinu u mjesecu studenom ‘skočilo’ je za oko 70%.

– U studenom ove godine smo imali 166 pogreba, a prošle godine u istom razdoblju 99. Jednako tako, od 166, njih 75 je Covid-19. Kako se nosimo sa situacijom? Podijeljeni smo u smjene, stižemo. Unutar vlastitih snaga biramo samo ljude koji taj posao znaju raditi – kazao je uvodno Hrvoje Ostrički, direktor osječkog Ukopa, a koji samo do ponedjeljka već ima najavljeno novih 35 pogreba na početku prosinca ’20.

Situacija evidentno nije laka. Prije nekoliko dana Hrvoje Ostrički, direktor osječkog Ukopa, na upit kako se nose sa situacijom od 8 do 10 pogreba dnevno, odgovorio je kako su se djelatnici podijelili u dvije smjene i nekako ‘brode’ situaciju, ali da će to postati problem ako se oduži. Danas, prvog dana prosinca, Ukop je imao 8 pogreba, sutra će ih biti 9, u četvrtak 7, u petak također. U subotu su najavljena 3, za ponedjeljak sljedećeg tjedna već 1. Od danas pa sljedećih 6 dana, samo što je najavljeno, jer brojni se i ne najavljuju, zbog epidemiološke situacije, Ukop na području Osijeka i okolice ima 35 pogreba! Pogrebi posljednjih dana na osječkim grobljima kreću od 11 sati, završavaju iza 14, nekad i u 14.20, odnosno skoro 15 sati, do njihova dovršetka. S obzirom na zimsko vrijeme, gotovo pred sumrak.

– Imamo i mi pozitivnih djelatnika, djelatnika u samoizolaciji. Znači, nije lako sve stići, ali mi smo ozbiljna firma, s jako dugom tradicijom i znanjem, stručnošću djelatnika…, tako da smo pripremljeni i na ovakvu situaciju – nastavio je Ostrički.

Na pogrebe se u ovom trenutku u Osijeku čeka i po nekoliko dana. Sa saznanjem da su u ovom trenutku dogovoreni pogrebi za ponedjeljak sljedećeg tjedna, računica je jednostavna – na pogrebe se čeka oko 5 dana.

– Bilo je da se čekalo dva do tri dana, ali sada i sami vidite da su najavljeni pogrebi za ponedjeljak sljedećeg tjedna – dometnuo je Ostrički.

I to nije samo stvar smjena i djelatnika, već dnevno svjetlo nestaje postupno iza 15.30 sati.

Pojedini gradovi u Hrvatskoj, a kako prenose mediji, imaju sličnu situaciju, gdjegod čak nedostaje lijesova.

– Kod nas takvi problemi ne postoje. Mi smo ozbiljna firma koja ima redovite dobavljače, redovite i ugovorene poslovne odnose. Za takvo što nisko ne mora brinuti – nizao je Ostrički.

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments