28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nacija broji rekordno, OBŽ broji rekordno… Umrla u OBŽ s Covidom i najmlađa osoba do sada…

2 min read
Čak 60 je predviđeno za Covid-19 pacijente, ali oprema se stalno nabavlja i dalje. Danas je na respiratorima 54-oro Covid pacijenata, što sugerira popunjenost, bez prebacivanja, dodavanja, nabave..., od čak 90%.

Danas je iz perspektive Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske, najgori Sars-CoV-2 dan od početka epidemije. Nacija je upisala rekordan broj novih slučajeva zaraze, čak 4.620 osoba. Osječko-baranjska pratila je taj broj s 371-im novopozitivnim nalazom…, a tom broju novozaraženih nisu pribrojane pozitivne osobe iz brzih antigenskih testova, kojih je prethodnog dana bilo 70, dodaje se u priopćenju. Svemu tome valja dodati kako je Covid-19 ‘podigao letvicu’ i uzeo najmađu osobu u županiji do sada, tek 29 godina. Kao i drugi preminuli, osoba se umrla s Covidom-19, uz druge komorbiditete. Želite li još? Broj novih slučajeva u OBŽ u zadnja 24 sata je disperziran u čak 83 grada, općine i/li naselja. Županija ih ukupno ima 305, što će reći da se virus u zadnja 24 sata uprizorio u 27% mjesta. Samo Osijek je u zadnja 24 sata ‘nakupio’ 153 nova slučaja…

Ali, ono što dana brine najviše su bolnice u županiji. Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 263 osobe oboljele od Covid-19, i to 199 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 54 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 64 pacijenta s tim oboljenjem. Na respiratorima nikada nije bilo više osoba nego danas. KBC u Osijeku ima gotovo 80 respiratora, rečeno je prije nekoliko dana na konferenciji za novinstvo. Čak 60 je predviđeno za Covid-19 pacijente, ali oprema se stalno nabavlja i dalje. Danas je na respiratorima 54-oro Covid pacijenata, što sugerira popunjenost, bez prebacivanja, dodavanja, nabave…, od čak 90%.

Priopćenje danas donosi i ovo… O aktualnom epidemiološkom stanju u Osječko-baranjskoj županiji razgovaralo se i na danas (10. prosinca 2020. godine) održanoj sjednici Županijske skupštine, a između ostalog postavljeno je pitanje aktiviranja dvorane Gradski vrt za smještaj oboljelih od COVID-19.

– Sve ćemo poduzeti da dvorana Gradski vrt nikada ne bude u toj funkciju, i to stoga što ćemo prije toga nastojati iskoristiti sve raspoložive kapacitete. Danas na bolničkom liječenju imamo 263 pacijenata oboljelih od Covid-a, a kapacitet KBC-a Osijek za tu namjenu je 238 kreveta. Opća županijska bolnica Našice ima ukupno 150 kreveta, od čega je za Covid sada spremno 90 kreveta. Imamo odobrenje Ministarstva za drugu fazu sa ukupno 120 kreveta, dok je zadnja faza 150 kreveta, a u tom slučaju za potrebe opće bolnice angažirali bi kapacitete Doma zdravlja u Našicama. Sve je moguće organizirati, pa i dvoranu, no za to treba i logistika i kadrovi – rekao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Ivan Hampovčan.

KBC, znači, ima 238, a popunio je 199. Našice imaju 90, a popunili su 64. Kapaciteti se mogu širiti, ali valja na umu imati da je u ovom trenutku, postotno izraženo, bez širenja kapaciteta, KBC na 83,6% Covid kapaciteta!

Foto: OsijekExpress.com & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments