23. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ines Novak: Kako sam danas? Pa, bolje nego jučer! Jučer sam dobila rezultate…!

4 min read
Više od 10 godina Ines Novak radi u civilnom sektoru u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku i brojne edukacije vezane uz rad s djecom. Pokretačica je i voditeljica brojnih inicijativa, aktivnosti i projekata za djecu, a od 2015. godine predsjednica je Dječjeg kreativnog centra Dokkica. Majka je troje djece.

Što kažete ako vas netko pita „Kako ste danas“? Odgovorite li nešto radi reda ili kažete iskreno? Kažete li odgovor brzo ili vam treba malo vremena da razmislite, da definirate pravi odgovor, pravi osjećaj…? Što vam uopće prvo pada na pamet kad vas netko pita ovo pitanje i dogodi li vam se da na trenutak pomislite jedno, možda i kažete, a nešto kasnije zaključite drugo? Rezonirate li svoje stanje uspoređujući se s drugima ili ste skloniji introspekciji? Često se uspoređujemo s drugima, a razlike u stavovima vjerojatno su najočiglednije iz prizme pesimista i optimista.

I ja sam pozitivna!

Kako sam danas? Pa, bolje nego jučer. Jučer sam dobila rezultate najpopularnijeg testa današnjice i pozitivna sam. Simptomi su mi krenuli u ponedjeljak (temperatura, bolovi u cijelom tijelu, glavobolja, slabost, kašalj…). Ponovno sam doma (u izolaciji), ovaj puta kao domaćin koronavirusu odnosno osoba s blažim simptomima. Prva dva-tri dana osjećala sam se vrlo loše i temperatura mi je rasla, a onda je krenulo, na sreću, na bolje. Svaki dan, ujutro, popijem pola litre soka od đumbira, celera, banane, jabuke, limuna i meda. Limunada je svakodnevni, višednevni napitak, a od dodataka pijem vitamin C, D3 i cink.  Nadam se da se stanje ne može pogoršati.

I što reći onda kad me pitaju „Kako si danas“? Bolje nego jučer, a sutra ću biti bolje nego danas.

Dobila sam koronu. Priznajem, bila sam malo uplašena na početku jer poznajem ljude koji poznaju ljude koji su završili u bolnici i na respiratoru, a nisu odveć stari ljudi, moje godište, ali i mlađi. Zapela sam u koronu sa svojih dvoje maloljetnih, no, oni nisu razvili simptome. Uz malo teži napor uspjela sam skuhati ručkove tih prvih par dana, a kćerka je pomogla biti malo s mlađim bratom dok sam ja nastojala odmorit. Prijateljica mi je otišla u nabavku potrebnih namirnica.

Projekt vezan uz COVID-19

Danas je subota, šesti je dan moga korona stanja. Moja djeca su, kako stvari stoje, zdrava, a ja sam svakim danom bolje. Jučer sam sudjelovala na online sastanku s predstavnicima Ureda potpredsjednika Vlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Cilj sastanka bio je uspostaviti suradnju organizacija civilnog društva, odgojno-obrazovnih djelatnika i državnih institucija za unaprjeđenje uvjeta rada i uloge vijeća učenika u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske tijekom pandemije COVID-19. DOKKICA je, uz Info zonu, Mrežu mladih Hrvatske i Centar za građanske inicijative Poreč, partner Udruzi Delta na projektu „I mene se pita! – glas Vijeća učenika u vrijeme COVID-19“ odobrenog u sklopu Javnog poziva za ad-hoc akcijske projekte Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, a ovaj sastanak je jedna od projektnih aktivnosti. Hvale vrijedna inicijativa čiji smo aktivni sudionici, ima za cilj ojačati zagovaračku ulogu vijeća učenika kao predstavničkih tijela učenika u praćenju i upravljanju odgojno-obrazovnim politikama u doba pandemije COVID-19 i promociji važnosti vijeća učenika u pitanjima vezanim uz prava i obaveze učenika. Kroz projekt će se provesti istraživanje o radu vijeća učenika u novonastalim uvjetima i formulirati preporuke za uključivanje vijeća učenika u donošenje odluka koje se tiču učenika u kriznim situacijama.

Predstava za djecu u vrijeme korone

Kako sam danas? Imam koronu, ali sam o.k. Život ide dalje, slaže situacije. Danas ide nova online izvedba naše dječje predstave „Kako je Vlatko upoznao Božić“ koju je pogledalo više od 500 roditelja i djece širom Hrvatske. Djeca uživaju u predstavi, javljaju nam roditelji i željno iščekuju novu izvedbu. Ovo je bio novi izazov Dokkice – stvoriti sadržaj božićne tematike kako bi u domove obitelji s malom djecom barem nakratko unijeli doživljaj kazališta.

Ljubav kao snaga

Što da vam kažem, postoje stvari zbog kojih naprosto ne osjetite tu surovu realnost, ili ju ne želite osjetiti. Uostalom, svatko ima pravo na svoju realnost i svatko je, naravno, u drukčijim okolnostima. Sve to treba nastojati razumijeti. Možda je ovo moj način borbe… opstanka… Da, svjesna sam situacije, no, um hranim (osim vitaminima) razgovorima s prijateljima, glazbom, dobrom knjigom, molitvom i novim radnim izazovima.

Kako sam danas? Dobro sam. Živa sam, skoro pa full zdrava. Djeca su mi zdrava, imam divne prijatelje, kolege, volim svoj posao…

Kako ste danas? Pronađite vrijednosti koje vas „drže“, usmjerite se koliko god možete na pozitivne stvari… Molite…

Moja sućut svima kojima su bliske osobe preminule od koronavirusa, brz oporavak svima koji se sad bore s bolešću i poštovanje i podrška zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe u ovim strašnim vremenima.

“Ljubav je najjača snaga koju svijet može sebi predstaviti, a istovremeno i najskromnija.” (Mahatma Gandhi)

Foto: Osobna arhiva Ines Novak

Facebook Comments