28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Božićna’ doza cjepiva stiže u 9.750 komada! Osječko-baranjska će dobiti 653 doze?

3 min read
...simbolična doza Pfizerovog cjepiva biti isporučena u Hrvatsku 26. prosinca, a 9.750 doza cjepiva rasporedit će se po županijama sukladno broju stanovnika.
osječko-baranjska-županija cijepljenje cjepivo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u kako će prva simbolična doza Pfizerovog cjepiva biti isporučena u Hrvatsku 26. prosinca, a 9.750 doza cjepiva rasporedit će se po županijama sukladno broju stanovnika. 

“U Hrvatsku će biti upućeno 97.50 doza Pfizerovog cjepiva 26. prosinca. Mi ćemo pokušati cijepiti što više ljudi tom simboličnom dozom cjepiva”, kazao je Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Prema procjeni stanovništva sredinom 2019. Republika Hrvatska imala je 4.065.253 stanovnika – piše Državni Zavod za statistiku. Osječko-baranjska županija po tom istom dokumentu ima 272.673 stanovnika, ili 6,7%. Od 9.750 doza cjepiva, tom logikom, Osječko-baranjskoj županiji bi išlo u simboličnoj ‘božićnoj’ dozi cca. 653 doze!

Ipak, istaknuo je da ta simbolična isporuka cjepiva protiv koronavirusa, koje danas treba dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove, neće biti dovoljna za procjepljivanje cijele prve prioritetne skupine osoba u Hrvatskoj. 

“Pretežno će se cijepiti korisnici domova za starije, dio radnika hitne medicinske pomoći te dio zdravstvenih djelatnika u Covid centrima”, kazao je istaknuvši da će se doze cjepiva, koje će Hrvatska dobiti, simbolično rasporediti po županijama sukladno broju stanovnika.  

Napomenuo je i da postoji obećanje tvrtke Pfizer da će 31. prosinca ove godine isporučiti dodatne količine kojima bi se trebala procijepiti cijela prva prioritetna skupina, iako se ne zna o kojem je broju cjepiva riječ. Dodao je i da se još razgovara o načinu procjepljivanja druge prioritetne skupine, u koje spadaju osobe s kroničnim bolestima i stariji od 65 godina.  

Capak je istaknuo da je u tjednu od 15. do 21. prosinca zabilježeno 27 posto manje novooboljelih nego u periodu tjedan dana ranije, od 8. do 14. prosinca. Hrvatska je i dalje na trećem mjestu, odnosno u europskom vrhu po 14-dnevnoj stopi incidencije u Europskoj uniji, a na 9. mjestu je po stopi mortaliteta. 

Markotić: Istražit ćemo postoji li novi soj koronavirusa i u Hrvatskoj

Predstavljajući dosadašnje spoznaje o novom soju virusa, ravnateljica Klinike za zarazne bolesti Alemka Markotić  kazala je da se novi soj, koji je otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu, brže širi te uzrokuje veće zdravstvene komplikacije kod zaraze. Dodala je da je upravo taj trend, veći broj oboljelih i umrlih, primijećen u cijeloj Europi, ali i u Hrvatskoj, u drugom valu epidemije.   

“Vidimo da se drugi val epidemije u Europi i Hrvatskoj razlikuje po svom intenzitetu, po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti određenim epidemiološkim mjerama. Postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir”, istaknula je.

Dodaje da bi mutacija na virusu koja je uočena u Ujedinjenom Kraljevstvu trebala biti odgovorna za teže bolesti uzrokovane koronavirusom. 

“Puno je zaraženih s težom upalom pluća, a to onda prelazi u jaku imunološku bolest i dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara, što dodatno pojačava bolest”, kazala je Markotić napomenuvši da bi se još uvijek svi znanstveni nalazi trebali uzeti s rezervom. 

Unatoč otkriću novog soja virusa, kaže da nema dokaza da bi već razvijena cjepiva bila neučinkovita i za taj soj virusa.

“Isključeno je da bi na te mutacije moglo utjecati cijepljenje. Zasad testovi po kojima se to može pokazati su u tijeku (…), no nema indikacija da taj virus ne bi mogao biti neutraliziran (već razvijenim) cjepivima”, istaknula je Markotić.  

Najavila je i kako će se u Hrvatskoj započeti analiza uzoraka virusa kako bi se utvrdilo je li novi soj virusa već u Hrvatskoj.

“Vrlo brzo ćemo krenuti u analize uzoraka bolesnika koji su bili teže bolesni. Usporedit ćemo uzorke briseva iz područja gdje je širenje bilo ubrzano, na sjeveru zemlje, sa onima iz drugih područja Hrvatske te s uzorcima iz prvog vala”, poručila je Markotić istaknuvši da se postavlja i pitanje otkud je potekao novi soj koronavirusa, što bi se trebalo doznati analizama u zemljama diljem Europe i svijeta.  

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments