28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Objavljeni popisi poslijeratne obnove: Od 202 izvođača, 40-tak Slavonaca, niti jedan iz Osijeka!

3 min read
Među izvođačima su veće i manje tvrtke iz cijele Hrvatske, a na popisu područnog nadzora su Projektant Požega, Sirrah Osijek, F&M inženjering Velika Gorica i HIMK Zagreb. HIMK je ujedno jedini revitend.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je u četvrtak na svojim internetskim stranicama Informaciju o obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, koja sadrži popise projektanata i nadzora, izvođača radova te područnih nadzora i revidenata, kao i troškove obnove. Kvaliteta obnove kuća i drugih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji u fokusu je javnosti nakon potresa koji su tu županiju i druge predjele središnje Hrvatske zadesili krajem prošle godine i koji su srušili ili znatno oštetili brojne objekte obnovljene ili izgrađene poslije Domovinskog rata. Stoga se otvorilo pitanje kvalitete gradnje te nadzora izvedenih radova, ali i političke i pravne odgovornosti tadašnjih vlasti koje su organizirale obnovu.

“S obzirom na opravdani interes javnosti i niz medijskih upita u kojima su zatražene informacije o popisima projektanata i nadzora, izvođača radova, područnih nadzora i revidenta, statističkih prikaza informacija o obnovi s iskazanim vrijednostima utrošenih sredstava državnog proračuna, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavljuje informacije koje ne ometaju istražne radnje nadležnih tijela koje su u tijeku”, kaže se u objavi Informacije.

Na popisu projektanata i nadzora je njih 83, a popis izvođača radova obuhvaća 202 izvođača. Tu je i popis s četiri područna nadzora i jednim revidentom.

Među izvođačima su veće i manje tvrtke iz cijele Hrvatske, a na popisu područnog nadzora su Projektant Požega, Sirrah Osijek, F&M inženjering Velika Gorica i HIMK Zagreb. HIMK je ujedno jedini revitend.

Među 202 izvođača je priličan broj slavonskih firmi, čak 12 iz Vinkovaca, 11 iz Novske, 2 iz Požege, 2 iz Vukovara, 10 iz Slavonskog Broda, 1 iz Đakova i niti jedan iz Osijeka, nula. Slavonaca je ukupno, uz još 2 iz Nove Gradiške, 40 od 202. Ili 19,8%.

Jednako tako, među projektantima i nadzorom je 20 Slavonaca, od 83, što je oko 24%, a ponovn oje dosta onih iz Slavonskog Broda i Vinkovaca. pa ipak, tu su se zametnule i dva osječka subjekta.

CIJELE POPISE POGLEDAJTE OVDJE.

Informacija je dostupna na adresi https://sduosz.gov.hr/vijesti-8/objava-informacija-o-obnovi-na-podrucju-sisacko-moslavacke-zupanije/1349

Objava Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje uslijedila je nakon što je premijer Andrej Plenković rekao u četvrtak na sjednici Vlade kako nema nikakvih zapreka da javnost zna tko je sudjelovao u obnovi nakon rata.

Plenković je izvijestio kako je dao nalog državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se sistematizira popis vezan za obnovu kuća nakon Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji te poručio kako nema zapreke da to bude dostupno javnosti.

To, dodao je, treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata.

“Tu je bilo puno modela, važno je ući u detalje prije donošenja zaključaka”, istaknuo je premijer.

Ukupno uloženo 2,6 milijardi kuna

Prema “Pregledu završenih aktivnosti obnove na području Sisačko-moslavačke županije”, u obnovu 24.930 objekata ukupno je investirano 2,58 milijardi kuna, od čega se najviše – 2,17 milijardi kuna, odnosi na organiziranu obnovu kuća četvrtog do šestog stupnja oštećenja. Takvih objekata bilo je 8.880.

Za kredite koji su odobravani za obnovu nastalih oštećenja prije donošenja Zakona o obnovi odnosno od 1992, do 1994. godine, preko HBOR-a i poslovnih banaka (bespovratni krediti) utrošena su 272 milijuna kuna, za 5.440 objekata.

Novčane potpore za oštećenja kuće od prvog do trećeg stupnja iznosile su 63,5 milijuna kuna, za 4.961 objekt, a za ostalu obnovu i sanaciju stanova, devastiranih objekata i donacije ukupan iznos je 47,7 milijuna kuna.

Za povrat sredstava u samoobnovi, onima koji su sami obnavljali kuće utrošen je 21 milijun kuna, a za potpore u građevinskom materijalu 3,7 milijuna kuna, koji se odnose na razdoblje prije donošenja Zakona o obnovi, kada se materijal za sanaciju ratne štete dodjeljivao preko lokalnih skladišta građevinskog materijala.

Podaci prema općinama i gradovima pokazuju da je najveći iznos od ukupnih 2,58 milijardi kuna otišao u Petrinju – 735,1 milijun kuna, potom u Glinu – 412,4 milijuna kuna te u Novsku – 343,5 milijuna kuna. Na Sisak se odnosi 114,5 milijuna kuna.

(Hina) (osim uvećanog dijela)

Foto: Google Maps (screenshot)

Facebook Comments