28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

22 nova slučaja u OBŽ, 3 preminule osobe! Povratak u škole srednjoškolaca dozvoljen!

3 min read
U bolnicama u županiji je 60 osoba, a od kojih je 47 u KBC-u Osijek, dočim je 9 osoba na respiratorima.

Iz 365 uzetih uzoraka u zadnja 24 sata Osječko-baranjska županija ima 22 nova slučaja zaraze virusom Sars-CoV-2 – izvijestio je danas načelnik Stožera Civile zaštite OBŽ Ivan Hampovčan na dašanjoj konferenciji za novinstvo. Istovremeno, u zadnja 24 sata preminule su 3 osobe, a u starosti od 49, 82 i 88 godina.

Novozaražene osobe su iz Osijeka 7, a po 2-je iz Đakova i Valpova. Svi ostali dolaze disperzirani iz više naselja u županiji.

U bolnicama u županiji je 60 osoba, a od kojih je 47 u KBC-u Osijek, dočim je 9 osoba na respiratorima.

Kada je riječ o školama, županija kao osnivač srednjih škola neće izdati novu odluku, već Stožer CZ OBŽ preporuku ravnateljima, a koji bez ograničenja mogu donijeti odluku da se i ‘klinci’ od 1. do 3. razreda mogu vratiti u školske klupe od ponedjeljka. Dakle, po modelu A, svi mladi mogu u škole. Osnovci su već tamo, kao i maturanti.

PRIOPĆENJE

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 365 uzoraka od kojih su 22 bili pozitivni na koronavirus.

Na području grada Osijeka živi 7 novopozitivnih osoba, po dvije su s područja gradova Đakovo i Valpovo te općina Antunovac, Donja Motičina, Ernestinovo i Popovac, a po jedna iz općina Bizovac, Čepin i Viljevo.

Na bolničkom liječenju nalazi se 60 osoba oboljelih od COVID-19, i to 47 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 pacijenata s tim oboljenjem.

Preminule su tri osobe u dobi od 49, 82 i 88 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 774 osoba.

Policijski službenici proveli su 19 provjera osoba u samoizolaciji i sve zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 155 nadzora objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 45 nadzora provođenja epidemioloških mjera (12 ugostiteljskih objekata, 9 prodavaonica i trgovina, 8 pekarnica, 4 benzinske crpke, 3 trgovačka centra, 3 tržnice, a ostalo u drugim objektima) i pri tomu nisu utvrdili nepravilnosti.

Danas (11. veljače 2021. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje je načelnik Ivan Hampovčan objavio da se od ponedjeljaka, 15. veljače, u školske klupe vraćaju i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola, što znači da će se nastava na području županije odvijati u cijelosti po modelu A.

Županijski stožer je također donio odluku da se do 1. ožujka i postizanja zadovoljavajuće procjepljenosti korisnika i drugom dozom cjepiva produžava preporuka domovima za starije i nemoćne osobe po kojoj su posjete korisnicima moguće samo u otvorenim prostorima, dok su zabranjene u zatvorenim prostorima domova.

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji se u Hrvatskoj obilježava upravo 11. veljače, Županijski stožer je uz čestitke izrazio i zahvalnost svim pripadnicima ovog sustava civilne zaštite na uspješnom radu i suradnji. Isto tako, danas je i Svjetski dan bolesnika, pa je upućena čestitka i zahvala svima zdravstvenim i drugim djelatnicima i volonterima koji brinu o potrebama bolesnih.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments