29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radnici osječke Šećerane potpisuju otpremnine?

2 min read
"Nitko od vlasnika nije izašao pred nas i rekao nam što se događa. Mi radnici se međusobno dopisujemo, razmjenjujemo informacije. A i mediji šute. Ako je gotovo, gotovo je, ali neka nam to netko službeno kaže", ogorčeno priča Ivanetić upozorivši da među njegovim kolegama ima raznih ljudskih sudbina.

Gotovo je to. Pala je bez ispaljenog metka“, ovim je riječima priču o osječkoj Šećerani započeo Zlatko Ivanetić, koji u njoj skupio 23 godine radnog staža, kao tehnolog u vrijeme kampanje, a u ostatku godine na poslovima remonta i održavanja. Kaže, najnormalnije su završili lanjsku kampanju, krenuli na preraspodjelu dana u zimskom periodu, ne sluteći da se išta događa. No, ovoga su tjedna pojedini radnici pozvani u upravu potpisati zahtjeve za otpremninu istovremeno saznajući da će od ponedjeljka, 15. veljače biti na birou – piše danas portal AgroKlub iz pera novinarke Maje Celing Celić, i nastavlja…

Nitko od vlasnika nije izašao pred nas i rekao nam što se događa. Mi radnici se međusobno dopisujemo, razmjenjujemo informacije. A i mediji šute. Ako je gotovo, gotovo je, ali neka nam to netko službeno kaže“, ogorčeno priča Ivanetić upozorivši da među njegovim kolegama ima raznih ljudskih sudbina. 

Šećerana je s radom krenula 1906. godine, preživjela je dva svjetska i Domovinski rat, a ova 114. kampanja izgleda je zadnja“, zaključuje sa sjetom pitajući se, je li stvarno do toga moralo doći. 

Pitanje na taj odgovor pokušali smo dobiti od uprave tvrtke Hrvatska industrija šećera, osnovane u prosincu 2019. spajanjem domaćih šećerana. Na upit e-mailom ne odgovaraju, kao ni na telefonske pozive. Došli smo do broja mobitela pravnika, ali na njega odgovara tek automatska sekretarica. Direktor ljudskih resursa HIŠ-a, se ne javlja niti na pozive niti odgovara na poruke. Sindikalni povjerenici, a bila su dva saznajemo, neposredno prije svega ovoga su također otišli s otpremninom – niže AgroKlub, a cijeli članak čitajte OVDJE.

Foto: Google Maps (screenshot)

Facebook Comments