Sri. ožu 3rd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Kako u Osijeku izgledaju krematorij i ispraćaj?

2 min read
Sve je vrlo dostojanstveno, primjereno snažnom emotivnom trenutku. Kada automatizirani zastor 'zagrli' lijes, ispraćaj pokojnika je za širi krug nazočnih završen. Tijelo pokojnika odlazi na kremaciju u susjednu prostoriju.

Na odarniku je lijes. Obitelj, rodbina i prijatelji se opraštaju od pokojnika, dok se za to vrijeme na ‘displayu’, ovisno o želji obitelji, prikazuju fotografije ili video isječci iz života pokojnika. Sve je vrlo dostojanstveno, primjereno snažnom emotivnom trenutku. Kada automatizirani zastor ‘zagrli’ lijes, ispraćaj pokojnika je za širi krug nazočnih završen. Tijelo pokojnika odlazi na kremaciju u susjednu prostoriju. Točno tako na Centralnom groblju u Osijeku, a otvaranjem Ukopovog krematorija, od danas može izgledati usluga kremacije pokojnika. Već sutra, u utorak, 16. veljače, bit će izvršene 4 kremacije.

Ukop iz Osijeka danas je medijima i javnosti pokazao dio procesa nove usluge kremacije, a za kojom je u europskim i nacionalnim okvirima interes sve veći. Pretpostavka je kako bi u perspektivi i Osijek mogao dostići zagrebački ili njemački omjer ispraćaja 50%-50% između klasničnog ukopa pokojnika i kremacije.

U susjednoj prostoriji je peć, jedna od najmodernijih na tržištu, a koja ispunjava sve europske standarde i čije su emisije izgaranja gotovo jednake ništici. Tijelo pokojnika svo vrijeme procesa prati identifikacijska pločica koja ne gori. Nema mogućnosti zamjene tijela. Peć na poseban način apsorbira emisije izgaranja, filtrirajući ih i izgarajući ih praktički još jednom. Naposljetku, sterilan pepeo sprema se u urnu i obitelj ju može ukopati, pohraniti u kolumbarij ili dijelom posipati po ružičnjaku na Centralnom groblju.

A cijena? U odnosu na dosadašnjih oko 6.300 kuna, a s prijevozom tijela do Zagreba, cijena kremacije u Osijeku bit će 3.435 kuna. Spektar usluga, razumije se, moguće je proširiti, sukladno čemu će se i cijena mijenjati. Razumije se, u Zagrebu se čekalo na kremaciju, dočim će u Osijeku to biti značajno brže, a pošto je to sada drugi krematorij u Hrvatskoj.

Kapacitet smjene je 5 kremacija. I to je ono što će se i prakticirati u Osijeku, a i uz spaljivanje patološkog otpada. Pa ipak, kako ističe direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, povećaju li se zahtjevi, a obzirom da interes i pitanja postoje u radiju od oko 150 kilometara od Osijeka, Ukop može raditi i tri smjene.

Za potrebe krematorija u Osijeku obučeno je 4-oro djelatnika. S njima su radili proizvođači peći, bili su na obuci i u Zagrebu, provodili kremacije, a probne kremacije radili su i u Osijeku, s patološkim otpadom.

Predstavljanju krematorija u Osijeku nazočili su dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota i direktor Ukopa Hrvoje Ostrički. Grad Osijek osigurao je ukupan iznos od 3.500.000 kuna, a troškovi su utoliko umanjeni da se nije pristupilo izgradnji novog prostora, već rekonstrukciji postojećih kapaciteta.

Iako namjena ovog postrojenja i novosti u Osijeku nije vesela, suvremeni život, suvremeni zahtjevi i zanimanje građana dobili su zahtjevanu mogućnost i visok standard.

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments