23. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ines Novak u novoj kolumni slavi 10. rođendan Dokkice!

6 min read
Više od 10 godina Ines Novak radi u civilnom sektoru u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku i brojne edukacije vezane uz rad s djecom. Pokretačica je i voditeljica brojnih inicijativa, aktivnosti i projekata za djecu, a od 2015. godine predsjednica je Dječjeg kreativnog centra Dokkica. Majka je troje djece.

Organizacija u kojoj radim slavi 10 godina postojanja. Sjećam se prvog susreta s Udrugom za rad s mladima Breza i Suzanom Vargović, kreativkom i vizionarkom koja je probudila u meni skrivene potencijale. Kad sam shvatila da sam na mjestu na kojemu su dobro došle nove ideje, počela sam ih ispaljivati kao rakete. Zemlja bez granica bila je okosnica vrijednosti za buduće ideje i aktivnosti za djecu. Otvorila sam vrata beskrajne kreativnosti koja doista pomiče granice – prvo na osobnoj razini, a onda to prelazi u realnost, na konkretne aktivnosti i projekte koje sam osmišljavala. Suzana je moja majka od posla, kako znam reći, a Breza majčinska udruga DOKKICE jer je i suosnivačica, ali i udruga pod čijim je krilom stasala DOKKICA.

I što reći nakon deset godina? Tisuće djece grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, više od stotinu programa, projekata, inicijativa, akcija, manifestacija… više od stotinu suradnika i partnera… blizu tisuću volontera… Danas sedam zaposlenih i isto toliko vanjskih suradnika – voditelja aktivnosti za djecu. Članovi smo nekoliko mreža odnosno organizacija usmjerenih na jačanje zagovaračke uloge organizacija civilnoga društva koje se zalažu za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, za unaprjeđenje socijalnih usluga na području Slavonije, za jačanje civilnog društva na području Osječko-baranjske županije, za bolje razumijevanje dječje participacije u Hrvatskoj…

Od Jagerove, preko Sjenjaka do Keršovanijeve u kojoj smo 2018. godine pronašli prostor dostojan rada s djecom i roditeljima. Jer djeca i roditelji zaslužuju kvalitetan pristup i podršku. Oni su krucijalni članovi društva. Sve kreće od obitelji. Nekima možda zvuči kao floskula, no, obitelj, kakva god bila, doista je srž ljudske egzistencije.

Načela i vrijednosti koje DOKKICA promiče u ostvarivanju svojih ciljeva su kreativnost, suradnja, sloboda, odgovornost, tolerancija, samostalnost, otvorenost, poštivanje različitosti, solidarnost, ravnopravnost spolova, aktivno sudjelovanje, inovativnost, brižnost, empatija, ljubav, pozitivan stav, kritičko mišljenje, zajedništvo, podrška, nenasilna komunikacija, transparentnost, vladavina prava, demokratičnost, jednakost, dobro upravljanje, neformalno učenje, cjeloživotno obrazovanje, socijalna pravda, odgovornost prema ljudima i okolišu, poštivanje ljudskih prava, etičko ponašanje.

Misija DOKKICE je pružati podršku djeci u odrastanju i razvoju njihovih potencijala kroz različite programe i aktivnosti koje potiču aktivno sudjelovanje, kreativnost, razvoj socijalnih vještina i samopouzdanja kako bi ih usmjerili na kvalitetniji život te poticati društvo na kvalitetniji odgoj i obrazovanje.

Vizija DOKKICE je postati važan društveni centar koji će djeca, mladi, roditelji i zajednica prepoznati kao mjesto podrške, suradnje, (pro)aktivnog (su)djelovanja, kreativnog razvoja te pozitivnih osobnih i društvenih promjena.

Do 2020. godine DOKKICA je provela 2 trogodišnja programa u okviru Poziva tadašnjeg Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku „RAZVOJ I ŠIRENJE MREŽE SOCIJALNIH USLUGA KOJE PRUŽAJU UDRUGE“ u kojima je pružala podršku djeci i obiteljima u riziku. Do 2020. godine DOKKICA je provela brojne programe, projekte, inicijative i akcije uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ureda za udruge Vlade RH i dr. Važniji programi i projekti su DOKKICA – moja podrška, Razvoj alternativnih inovativnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje, Moje slobodno vrijeme, Reporteri boljeg društva, Mir je moj đir, I tata je važan, Učenje u zajednici, Alternativni centar podrške za djecu i roditelje. Važno je spomenuti kako je DOKKICA 2014. godine u okviru projekta “Moje slobodno vrijeme” pokrenula odgojno-obrazovnu emisiju “Radoznalica” koja se snimala i emitirala na Televiziji Slavonije i Baranje, a predstavljala je brojne priloge za djecu, roditelje, odgojitelje i nastavnike. Tijekom 2014. i 2015. godine emitirana su dva serijala po 10 epizoda emisije, a veliki značaj emisije je što su u njenom stvaranju aktivno sudjelovala djeca.

DOKKICA svaku školsku godinu nudi odgojno-obrazovne programe za djecu predškolske i školske dobi koje imaju za cilj razvijati dječje potencijale i kreativnost. Najpoznatiji su Integrirani program za predškolsku djecu koja ne pohađaju vrtić Tintilinići, Kreativka, Mali znanstvenici, Baltazari, Dječja likovna akademija, glazbeni programi sviranja bubnjeva, gitare, ukulelea, udaraljki i solo pjevanja. Odgojno-obrazovni programi kreiraju se na temelju potreba zajednice i kapaciteta DOKKICE, a prošle godine pokrenute su i glazbene radionice za roditelje, Kuharska školica te Dramski studio Dramopolov.

Od 2012. godine DOKKICA svake godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade organizira Festival učeničkih igrokaza “POZOR! Plivamo na sceni u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. U suradnji s Udrugom Breza DOKKICA je provela 2 akcije obilježavanja dolaska proljeća “BUDIm GRAD” te jednu samostalno. 2016. godine DOKKICA se uključila u kampanju na poziv Hrvatskog saveza za rijetke bolesti povodom pokretanja međunarodnog projekta Hug gor Guinness, hug for rare! kojima se obilježavao Međunarodni dan rijetkih bolesti. 2018. godine DOKKICA je zajedno s Udrugom za rad s mladima Breza, Volonterskim centrom Osijek i Nansen dijalog centrom pokrenula inicijativu za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u osječke osnovne škole te je Grad Osijek postao partner u provedbi projekta OSIJEK to GOO. Važnije akcije u zajednici koje je DOKKICA provela su nagrađena građanska akcija 2016. godine Sjenjak u akciji kojom je uređen dio javnog prostora najvećeg osječkog stambenog naselja izradom velikog mozaika sa simbolima Slavonije i Osijeka, Vjetrenjača dječjih prava kojom je izrađena velika instalacija koja simbolizira prava djece (2018.) te Pitam, dakle zanima me (2019.) kojom je organiziran susret važnih predstavnika lokalne zajednice i grupe učenika kako bi kroz ravnopravan dijalog djeca mogla dobiti odgovore na neka važna pitanja. DOKKICA od 2015. godine svake godine obilježava Međunarodni dan dječjih prava, Dječji tjedan, Međunarodni dan očeva te Svjetski dan zdravlja sudjelovanjem na tradicionalnoj manifestaciji Grada Osijeka Sajam zdravlja. Također, DOKKICA se svake godine uključuje u nacionalne manifestacije Hrvatska volontira i Dani otvorenih vrata udruga. Od 2018. DOKKICA organizira Dječji advent te od 2019. Art piknik i Dječji ljetni kamp, a svake godine voditelji aktivnosti za djecu uključuju se u manifestaciju Zemlja bez granica.

Godišnje u redovnim odgojno-obrazovnim programima sudjeluje oko 100 djece, te u projektnim i drugim aktivnostima oko 600 djece, dok se prošle godine, zahvaljujući trogodišnjeg programu Alternativni centar podrške za djecu i roditelje i projektu Učenje u zajednici, taj broj povećao na više od 1000. Broj roditelja koji se uključuju u aktivnosti DOKKICE na godišnjoj razini iznosi oko 200, a broj nastavnika oko 50. Također, svake godine (od 2015. godine) po uputi stručnih službi škola i Centra za socijalnu skrb Osijek svake godine DOKKICA uključuje oko 20-ak djece i obitelji u riziku, dok od prošle godine DOKKICA u okviru spomenutog trogodišnjeg programa radi i s obiteljima u riziku u Donjem Miholjcu.

Od javnih priznanja i nagrada tu su 2020. Priznanje Hrvatskoga centra za dramski odgoj za kontinuirani rad na razvijanju dramskog i scenskog stvaralaštva djece i mladeži u lokalnoj zajednici te posebno za pokretanje i održavanje Festivala učeničkih igrokaza Pozor! Plivamo na sceni, 2018. Priznanje za primjer dobre prakse uključivanja volontera i volonterski angažman pojedinca, 2016. Volonterska nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera, 2016. Nagrada zaklade Slagalica za najpoticajniju građansku akciju 2015. godine na području Slavonije, 2015. Pečat Grada Osijeka za osobit doprinos i kreativnost u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja.

Trenutno je u DOKKICI zaposleno 7 osoba i to dvije diplomirane pravnice, psihologinja, edukacijska rehabilitatorica, magistra kulturologije i medijske kulture, profesorica hrvatskoga jezika i filozofije te asistentica u nastavi. Od suradnika su tu studenti Akademije za umjetnost i kulturu, dramska pedagoginja, glazbenici i dr., a važno je naglasiti kako se tim kontinuirano usavršava.

U budućem periodu nastavljamo još snažnije djelovati u području rada s djecom i roditeljima i to uz projekte iz EU natječaja. Ključ razvoja je u motivaciji, kreativnosti, usavršavanju, okupljanju sposobnih i kreativnih ljudi, upornosti, suradnji, optimizmu…

Umjesto velike rođendanske proslave na kojoj su trebala biti brojna djeca, roditelji, volonteri, suradnici i partneri, a koju nismo mogli organizirati zbog aktualne situacije, predstavili smo glazbeni spot DOKKICA koji sadrži dio kadrova brojnih aktivnosti DOKKICE.

Za kraj ću citirati već dobro poznatu Margaret Mead: „Nikad nemojte sumnjati u to da mala grupa građana posvećenih određenom cilju može promijeniti svijet. Doista, to je jedino što ga može promijeniti.“ Vjerujte u snagu zajedništva i kreativnosti i gurajte naprijed. Kad se budete osvrnuli, izenadit ćete se koliko ste lijepih tragova ostavili. I kako kaže Šimić „Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“ – sjetite se da uvijek postoji mjesto i vrijeme gdje/kad možete dati svoj doprinos nekome/nečemu u svojoj okolini.

Foto: Ines Novak (privatna arhiva)

Facebook Comments