19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Promenada’ ide do Zelenog polja, a kada to bude gotovo, slijede radovi prema Višnjevcu, ‘Otoku ljubavi’…

3 min read
Dovršena dionica stajala je 7 milijuna kuna, radi se na dionicama vrijednosti 90 milijuna, rekao je Đuroković među ostalim.

‘Promenada’ raste i dalje. Najbolja ‘kontinentalna riva’ dobiva nove kilometre. U tijeku su radovi na uređenu šetališta uz Dravu na području Donjeg grada. Nastavlja se i dalje izgradnja obaloutvrde od ’67. godine, a kada se odlučilo da se ’65. i poplava više nikada ne dogode. Radovi od cestovnog do željezničkog mosta već su dovršeni, u tijeku su radovi od Tranzita do istočnog kraja, Vrbik u pripremi…

– Projekt izgradnje šetnice i obaloutvrde u Osijeku provode Hrvatske vode i resorno ministarstvo, znači Vlada Republike Hrvatske. Riječ je o velikoj investiciji, vrijednoj gotovo 100 milijuna kuna, kojom se i na taj način povezuje Donji i Gornji grad. Kada završe svi radovi, uz do sada izgrađeno, imat ćemo 12 kilometara šetnice i biciklističkih staza uz Dravu, novu zimsku luku, nova mjesto za šetnju i odmor s prekrasnim vidicima. Ovaj projekt je jedinstven u Hrvatskoj, a ujedno potvrđuje kako se sve može napraviti ako se želi i hoće – rekao je župan Ivan Anušić, obilazeći gradilište u pratnji predstavnika izvođača radova i investitora, uz generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića,

Dovršena dionica stajala je 7 milijuna kuna, radi se na dionicama vrijednosti 90 milijuna, rekao je Đuroković među ostalim.

– Međutim, tu nije kraj ulaganjima Hrvatskih voda jer smo istovremeno ugovorili projektnu dokumentaciju za radove koji će krenuti prema zapadu, odnosno Višnjevcu i Josipovcu. Rok za dovršetak radova na drugoj i trećoj dionici je sredina sljedeće godine, međutim valja napomenuti kako i rijeka Drava utječe na dinamiku izvođenja radova – istaknuo je Đuroković.

– Na lijevoj strani nastavljamo s izgradnjom obaloutvrde, a nastojat ćemo obnoviti tzv. otok ljubavi. Uskoro potpisujemo i ugovor za izradu projektne dokumentacije za uređenje obaloutvrde sve do novoga mosta na zapadnoj obilaznici i do Višnjevca, a planira se revitalizacija starog toka Drave, što uključuje prokop od kilometar i pol do Josipovca – rekao je i Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek.

Radove, s Ivanom Anušićem, obišao je i saborski zastupnik Ivan Radić kao član Nacionalnog vijeća za vode.

Radovi na drugoj i trećoj poddionici uključuju i novu zimsku luku, izvedbu lukobrana, dočim je potonja posebno važna i zahtjevna jer predstavlja povijesni prostor izlaska grada na rijeku i mjesto prijelaza preko nje. U doba rimske Murse ovdje se nalazio most, mostovi su se kasnije gradili uzvodno, bliže turskom Osijeku i austrougarskoj Tvrđi, a ovdje se prelazilo kompom koje više nema. Četvrta ‘etapa’ će ići od ‘vojarne Vrbnik’ do Zelenog polja. Sadržaj svega na kraju predviđa pješačku stazu širine 3,30 metara, razdjelni zeleni pojas sa drvoredom i odmorištima s klupama širine 2,0, biciklističku stazu širine 1,80, zaštitini zeleni pojas s drvoredom širine 2,0. Prvu ‘etapu’ izvodili su Vodogradnja Osijek i Masillia d.o.o. Osijek, a sada nastavljaju i rade Osijek-Koteks d.d., Vuka d.d. i Hidroing d.o.o.

Foto: OBŽ

Facebook Comments