24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kreću proširenje sjevernog i izgradnja južnog parkinga na Centralnom groblju!

2 min read
...rastom kapaciteta Centralnog groblja, njegovim izduživanjem prema jugu, stvorila se potreba izgradnje parkirališta i novog kolnog ulaza bliže Brijestu.

Ukop nije javni subjekt i sustav koji ‘pali na izbore’, nije ‘diesel’ koji se zagrije potkraj mandata. Ondje nikada ne staju neimarski radovi, rekostrukcija, unaprijeđenje sustava, izgradnja… Dovršenjem krematorija na Centralnom groblju u Osijeku, Ukop niti je završio niti počeo investicije. One su sastavnica svakodnevice Ukopa. Ako nije krematorij, dovršavaju se tende na oproštajnim platoima, izgrađuju staze, grobnice, grobna mjesta, a u ovom trenutku i dva parkirališta uz Centralno groblje.

Nije rijetkost, osim sada u vrijeme pandemije, da se kod pogreba osoba čiji su životi obilježeni kontaktima s brojnim ljudima, unatoč velikom broju parkirnih mjesta, vozila ipak redaju duž Vinkovačke ceste. Napokon, rastom kapaciteta Centralnog groblja, njegovim izduživanjem prema jugu, stvorila se potreba izgradnje parkirališta i novog kolnog ulaza bliže Brijestu. Od sjevernog ulaza u Centralno groblje do južnih polja počivališta Vinkovačkom cestom je oko 1 kilometar, što znači kako nije lako starijim sugrađanima parkirati na sjevernom dijelu i potom pješice krenuti prema novijim poljima. Jug je stoga i ranije, sada, imao i ima ulaz, no parkiralište je sada nasušna potreba.

– Centralno groblje značajno je prošireno prema jugu i na toj će strani biti izgrađeno i otvoreno novo parkiralište. Kolni ulaz  je već izgrađen kroz prvu fazu radova. Nije prihvatljivo radi sigurnost svih građana da s parkira uz cestu – kazao je i direktor osječkog Ukopa Hrvoje Ostrički.

– Ove godine na redu je dovršetak prilazne ceste i proširenja sjevernog parkirališta. Obnavljat ćemo i dio prilaznih staza prema oproštajnom platou, na kojeg će biti postavljenji i novi opločnjaci. Naprosto tu ne postoji luksuz stati i reći – sada smo nešto napravili i idemo se odmoriti. Groblja se šire, potrebe stalno postoje i mi bez zaustavljanja radimo na unaprijeđenju sustava – nastavio je Ostrički.

Ova dva parkirališta će stajati oko 1,5 milijuna kuna, još 400 tisuća se izdvaja za program izgradnje groblja. Početkom travnja kreće se u montažu tendi na Centralnom i groblju Novi grad, a ispred mrtvačnice, kako ljudi okupljeni na ispraćaju ne bi kisnuli ili bili izloženi jakom suncu. Groblje u Retfali dobilo je ogradu, u Tenji staze, u Donjem Gradu betonska ojačanja.., grade se svo vrijeme nove grobnice i grobna mjesta, kolumbariji za odlaganje urni pokojnika, klupe za sjedenje, javne slavine, pojačava video nadzor, dovršen je i projekt solarne elektrane na Centralnom groblju… Uskoro počinje i rekonstrukcija oporštajnog platoa i staza na Centralnom groblju…

Ukop naprosto nije poduzeće koje, s obzirom na narav i potrebno dostojanstvo u svojoj djelatnosti, na blještav i marektiški način komunicira inovacije, ali na Vinkovačkoj cesti i posvida u Osijeku i okolici se uistinu radi od 0 do 24.

Foto: Google Street View & Ukop (screenshot)

Facebook Comments