21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Divjak: ‘Online’ nastava može biti O.K., a sindikati više brinu o zaposlenicima, nego djeci!

2 min read
''Previše se jadikuje, a premalo radi. Da, svima nam je teško, ali se razlikujemo po tome da li konkretnim rješenjima i radom pomažemo sebi i onima koji su ranjivi ili čekamo da nam nešto padne u krilo'' - istaknula je ministrica Divjak na svojem Facebook profilu.
blaženka divjak 3

Gotovo svakodnevni porast novozaraženih dovodi u pitanje potrebu za dodatnim mjerama, o kojima je bilo govora i na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Naime, mjere se uvelike tiču i ‘online’ nastave s obzirom na to da je nekoliko škola u Hrvatskoj, u nekoliko županija uslijed porasta broja zaraženih osoba virusom Sars-CoV-2, odlučilo prijeći na ‘online’ nastavu, takozvani ‘model C’.

U ovom trenutku je devet županija donijelo odluku o djelomičnom prelasku na online nastavu. Znači, od petog do osmog razreda osnovnih i prva tri razreda srednjih škola. Taj režim postoji u Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Karlovačkoj županiji.

Naime, odluka o modelima nastave i dalje ostaje na županijskim stožerima.

Osječko-baranjska županija za sada nije jedna od njih, ali može postati ukoliko to zatraže od Stožera ravnatelji škola, o čemu više možete pročitati na linku.

Kada je riječ o online nastavi, u korak s time dovodi se u pitanje i kako online nastava sama po sebi utječe na učenike te kvalitetu nastave u globalu. Na tu temu osvrnula se i ministrica Divjak na svojem Facebook profilu pa je u objavi između ostalog istaknula:

Naravno da je za većinu djece bolje da budu u školama, ali ako to nije moguće, onda treba raditi na tome da vrijeme koje mogu provesti u školama bude usmjereno na komunikaciju, aktivnost i davanje povratne informacije kako učiti, a ne na zatrpavanje testovima. Jednako tako treba konačno naučiti kako će nam online nastava biti interaktivnija i kreativnija. Postoje brojni dobri primjeri, pa i kod nas, ali nema sustava koji bi omogućio učenje svim nastavnicima. I ne samo omogućio, već to i zahtijevao. Jasno, pred nama su izbori, sindikati baš nisu poznati po tome da zagovaraju kvalitetu nastave, nego prava zaposlenika, često onih kojima baš i nije mjesto u obrazovanju….

FOTO: Youtube (screenshot) & Facebook (screenshot)

Facebook Comments