20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U četvrtak Osijek počinje masovnije cijepiti!? Drinska i Dom zdravlja! Možda Gradski vrt!

3 min read
Nakon što je dr. Dijanić iz ZZJZ-a OBŽ pojasnio kako OBŽ dobiva iz svake traše 6,7 posto cjepiva s nacionalne razine, što je udio stanovništa OBŽ u nacionalnom zbroju iz '19. godine, načelnik Stožera Ivan Hampovčan najavio je prve moguće masovnije 'seanse' cijepljenja.

U travnju Osječko-baranjska županija očekuje dobiti cjepiva protiv Covida-19 koliko je dobila za svo ovo prethodno vrijeme. Sugerira ta brojka približno 32.000 i više. I sve su prilike da će se krenuti u prvo masovnije procjepljivanja stanovnika Osijeka i Osječko-baranjske županije, najavljeno je danas na konferenciji za novinstvo Stožer CZ OBŽ, a i kao odgovor na upite Stožera Osijeka, hoće li stanovnici grada i županije biti zakinuti za cjepiva u znak spasa turističke sezone.

Nakon što je dr. Dijanić iz ZZJZ-a OBŽ pojasnio kako OBŽ dobiva iz svake traše 6,7 posto cjepiva s nacionalne razine, što je udio stanovništa OBŽ u nacionalnom zbroju iz ’19. godine, načelnik Stožera Ivan Hampovčan najavio je prve moguće masovnije ‘seanse’ cijepljenja.

– Nikakve nepravde u podjeli cjepiva nema – počeo je, a onda nastavio nizati matematičke pretpostavke na osnovu kojih je Zagreb otvarao punktove, da bi dao jasne korake ovdašnjeg Stožera već ovog tjedna…

– Podići ćemo tri punkta za organizirano cijepljenje u Osijeku. Prvo će to biti dvije lokacije, Zavod u Drinskoj ulici i Dom zdravlja, a eventualna treća lokacija dvorane, ili Gradski vrt ili Jug 2. To ćemo još oslučiti tijekom dana, jer nema smisla zatvarati djelatnosti u dvorani kada količina cjepiva neće biti prevelika. Vjerojatno već u četvrtak krećemo. Dinamika dolazaka cjepiva je srijedom, što znači da bi svaki tjedan četvrtkom imali takve akcije. Prvi četvrtak je to Osijek, a onda sljedeći ostali gradovi županije. I onda tako svaki tjedan. U travnju će doći cjepiva koliko je došlo do sada uopće – kazao je načelnik Stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan.

Načelnik Stožera CZ Osijeka Boris Piližota istaknuo je bojazan kako će u Osijek, a za eventualno masovno procjepljivanja, doći manji broj doza cjepiva no u Zagreb i obalna mjesta, jer, dodao je, postoje hipoteze o spašavanju turističke sezone, no Dijanić tvrdi kako u Osijek, odnosno OBŽ dolazi 6,7% cjepiva s državne razine, sukladno broju stanovnika, odnosno udjelu u nacionalnom broju.

– Od početka sezone je k nama stiglo 32.746 doza cjepiva, sve tri vrste, a distirbuirano je obiteljskim liječnicima, do 26.3., ukupno 21.510 doza. Jesmo li zakinuti? Količina cjepiva je definirana prema postotku stanovnika u našoj županiji iz ’19. godine, a to je 6,7% i mi uvijek dobivamo 6,7%. Naravno da to bude zbog distribucije zaokruženo. Trebalo bi doći 4.070 doza ovaj tjedan, Moderne najvše oko 2.000. AstraZenece bi bilo oko 600 doza, ostalo Pfizer – kaže epidemiolog Dijanić iz ZZJZ-a OBŽ.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Pixabay (ilustracija)

UPDATE:

Testiranja na Sars-CoV-2 su u KBC-u Osijek provedena jučer, u nedjelju… A naša se nacija poslovično nedjeljom testira manje. Stoga… Osijek i Osječko-baranjska županija danas broje 23 nova slučaja zaraze virusom. Rezultat je to 186 testiranja. Iz Osijeka je 9 slučajeva, po 2 slučaja su iz Kneževih Vinograda, Našica i Donjeg Miholjca…

U osječkoj bolnici, u KBC-u je 55 pacijenata, u bolnicama u županiji ukupno 69 osoba, a 12 je na respiratorima. Umrla su dva Covid-19 pacijenta, a u dobi od 80 i 89 godina. U samoizolaciji je u ovom trenutku u OBŽ još veća brojka no jučer, sada 1.610 pacijenata. Dvoje je osoba ‘ulovljeno’ u kršenju samoizolacije.

Facebook Comments