29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

5 umrlih u OBŽ! Među njima i osoba od 23 godine! Novih 99 slučajeva!

3 min read
Preminulo je pet osoba koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 23 do 84 godine.

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 351 uzorak od kojih je 99 bilo pozitivno na koronavirus – počinje danas priopćenje Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 42 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (44) na području grada Osijeka, zatim po osam na području Čepina i Našica, po pet na području Belišća i Kneževih Vinograda, četiri na području Belog Manastira, tri na području Bilja, po dvije na području Čeminca, Darde, Erduta, Đurđenovca, Petrijevaca i Popovca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Đakova, Marijanaca, Satnice Đakovačke, Semeljaca, Valpova, Vladislavaca i Vuke.

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 77 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 17 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenata s tim oboljenjem.

Preminulo je pet osoba koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 23 do 84 godine.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.608 osoba.

Policijski službenici proveli su 15 provjera osoba u samoizolaciji i 151 nadzor ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje tih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 49 nadzora provođenja epidemioloških mjera (18 u ugostiteljskim objektima, 16 u prodavaonicama, 5 u trgovačkim centrima, 4 na benzinskim postajama, a ostalo u drugim objektima) pri čemu nisu utvrdili nepravilnosti.

Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Ivan Hampovčan poručuje da nastava u svim osnovnim i srednjim školama počinje u ponedjeljak (12. travnja) prema redovitom načinu rada, odnosno kako je bila organizirana prije proteklih blagdana.

Cijepljenje građana starijih od 65 godina i s rizičnim oboljenjima na organiziranim punktovima na području Osječko-baranjske županije nastavlja se u subotu i nedjelju (10. i 11. travnja) na tri lokacije u Osijeku (dvorana Gradski vrt, zgrade Doma zdravlja i NZZJZ) te zgradama domova zdravlja u Belom Manastiru, Đakovu, Valpovu, Belišću, Našicama, Donjem Miholjcu i Čepinu. Provodit će se oba dana od 8 do 13 sati te od 14 do 19 sati.

– Naglašavam da je na području Osječko-baranjske županije u tijeku druga faza cijepljenja. Treća faza cijepljenja koja obuhvaća sve zainteresirane građane počet će kada pristignu dovoljne količine cjepiva, o čemu ćemo naravno odmah informirati javnost – ističe Ivan Hampovčan te demantira pojedine napise i pozive na društvenim mrežama da građani mogu bez poziva i prijave doći na cjepne punktove.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Nataša Turić poziva građane da se prijave za najavljeno cijepljenje protiv bolesti Covid-19.

– Osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici s područja Osječko-baranjske županije mogu se prijaviti na cijepljenje cjepivom AstraZeneca koje će se provesti u subotu i nedjelju na posebno organiziranim punktovima u Čepinu, Našicama, Đakovu, Belom Manastiru, Valpovu, Belišću i Donjem Miholjcu te u Osijeku na lokaciji u Drinskoj 8. Prijaviti se mogu i osobe koje su već prijavljene svojim obiteljskim liječnicima, a nisu još dobile termin za cijepljenje kao i osobe koje su prijavljene putem platforme cijepise.zdravlje.hr – ističe ravnateljica Zavoda.

Zainteresirani za cijepljenje mogu se prijaviti na sljedeće brojeve telefona: 031 225 762; 031 225 769 i 031 225 700. Prije poziva, građane se moli da pripreme sljedeće podatke: ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, njen MBO (broj sa zdravstvene iskaznice), datum rođenja, adresu i kontakt telefon – zaključuje se u priopćenju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments