4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kako izgledaju financije Grada Osijeka! Grad je ’20. završio s viškom prihoda od 22 mil. kuna

4 min read
- Grad je završio prošlu godinu s viškom prihoda od 22.200.000 kuna. On je namjenski, za financiranje investicija u ovoj godini. Prenesen je lane i ostvareni višak iz '19. godine, a u iznosu od 24 milijuna kuna te je njime financiran dio rashoda '20. godine. Proračunska pričuva iznosila je 250.000 kuna i u cijelosti je utrošena za pomoć područjima stradalim u potresu - dodali su iz Ureda gradonačelnika.

Pred pobjednicima svibanjskih lokalnih izbora bit će zadatak uspješnog ‘hendlanja’ projektima koje je pokrenula osječka gradska uprava u posljednjih nekoliko godina istinske ‘eksplozije’ ulaganja u kapitalne investicije – piše analizu prije koji dan Tportal.hr, a za kojima smo se i mi dali u pregled gradskih financija.

Naime, osječki budžet je posljednjih godina rastao, od ’15. do ’20. godine proračunska potrošnja je udvostručena, pokretanjem brojnih razvojnih projekata, gdje vrijednošću i važnošću prednjače ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, zatim kulturnu baštinu, svakako gospodarenje otpadom, napose i kroz nedavni početak realizacije sanacije odlagališta u Sarvašu, jednom za sva vremena, ali i ulaganja u javni prijevoz, gdje je GPP obnovio dio ‘flote’ i sredstvima EU, kroz određene fondove osigurao niz novih autobusa. Poduzetnička infrastuktura očituje se ponajprije kroz osiguravanje sastavnica IT parka, dočim je kulturna baština renesansu doživjela obnovom Tgra Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, napokon i sada čitavom rekonstrukcijom Tvrđe, što je preduvjet brojnim drugim zahvatima u perspektivi. Napokon, za potonje su se povukla značajna sredstva EU, što ide uz ranije izjave i gradskih i nacionalnih stručnjaka kako Osijek i Rijeka najbolje ‘muzu’ EU u povlačenju sredstava, gdje samo ove godine ‘crpe’ oko 103 milijuna kuna. Napokon, što se tiče poduzetnika, ukinuti su porez na potrošnju i porez na korištenje javnih površina, a kao pomoć u ovoj nevolji od epidemije, a za tekuću godinu.

Kako piše tportal.hr, Osijek je pod koronakrizom morao ‘kresati proračun grada za oko 47 milijuna kuna, ali je i u pandemijskoj godini rastao za 40%, do iznad 750 milijuna kuna.

– Izmijenjena je metodologija iskazivanja rashoda za zaposlene u osnovnim školama. Rashodi za plaće i drugi rashodi za zaposlene, koji su se do 2019. iskazivali u okviru nadležnoga Ministarstva, od 2020. iskazuju se u okviru nadležnih jedinica lokalne samouprave – pojasnili su i za OsijekExpress iz Ureda gradonačelnika, dodajući…

– Grad je završio prošlu godinu s viškom prihoda od 22.200.000 kuna. On je namjenski, za financiranje investicija u ovoj godini. Prenesen je lane i ostvareni višak iz ’19. godine, a u iznosu od 24 milijuna kuna te je njime financiran dio rashoda ’20. godine. Proračunska pričuva iznosila je 250.000 kuna i u cijelosti je utrošena za pomoć područjima stradalim u potresu – dodali su iz Ureda gradonačelnika.

Iz proračuna Osijeka na plaće zaposlenih odlazi 260.000.000 kuna, na kapitalne investicije 213.000.000, materijalni rashodi stoje 59.000.000, a subvencije 57.000.000, piše tportal.hr, dodajući kako ovogodišnji proračuna iznosi 836.000.000, 10% više od lanjskog, ali svakako višestruko više od spomenutih najznačajnijih rashoda. Tako će 218.600.000 kuna otići za kapitalne projekte

– Najviše planiramo u sljedeće tri godine uložiti u razvoj i unapređenje osječke Tvrđe, oko 95.000.000 kuna, za zbrinjavanje otpada 84.200.000, za izgradnju i obnovu prometnica 151.800.000, za energetsku obnovu škola i vrtića 38.000.000 – potvrđuju iz Ureda gradonačelnika analizu izvora članka.

Trenutno Grad radi na Pješačkom mostu. Prva etapa je dovršena, promjena užadi i obnova metalne konstrukcije, slijede betonska konstrukcija i ‘sila’ kablova. Sve skupa stajati će do kraja oko 17.000.000 kuna. Kako nas je svojedobno poučio glavni neimar mosta, a iz beogradske Mostogradnje, roka trajanja u ono vrijeme izgradnje nije bilo, ali tvrde da su ga napravili tako da može stajati, uz obnovu, godinama pred nama. Jer, tako se to tada radilo. Čak se i našalio direktor kako se most u San Francisku obnavlja od prvog dana, a da su oni, iz firme, najponosniji dugo godinama bili na mostove na Krku i u Osijeku.

Nadalje, kad smo već na mostu, Osijek mora ‘renovirati’ Kopiku. Bazeni ‘puštaju’, a odvodnja ide ravno u Dravu. I to klorirane vode. A to EU više ne dozvoljava. I zato to sada stoji zatvoreno. I to je jedna od stvari koja se nije dobro radila –  ‘u ona vremena’. Osigurano je za sada 15.000.000 kuna, a treba im još 45.000.000.

– U gradu ističu da sve planirane projekte planiraju provesti uz blag rast kreditne zaduženosti. Inače, koeficijent zaduženosti Osijeka, mjeren omjerom duga i jednogodišnjeg proračuna, iznosi 14 posto, a zakonom je utvrđena gornja granica od 20 posto – piše tportal.hr.

Izvjesni elementi svakako bi bili brži da je gradonačelnik Ivan Vrkić mogao biti operativniji, no bolest i vrijeme oporavka su uzeli i ponešto dinamike u realizaciji osječkih planova i projekata.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments