28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječani i Unikom u 7 godina skoro dostigli 50% odvojeno prikupljenog otpada!

3 min read
- I ovim putem se zahvaljujemo sugrađanima, bez čije pomoći i suradnje ne bi bilo ovako kvalitetnih rezultata koje grad Osijek podižu u sam vrh većih jedinica lokalne samouprave prema odvojeno prikupljenoj količini otpada - zaključio je Vić, direktor Unikoma.

Nacionalni cilj kaže kako je potrebno dostići razinu od minimalno 50% odvojeno prikupljenog otpada u ukupnom zbroju svog prikupljenog otpada. Osječanke, Osječani i Unikom ove su godine stigli do 48%, što je unutar 7 godina drastičan i zapanjujuć skok od 7 ili 8% iz ’13. i ’14. godine. Podatci su to koje je prezentirao osječki Unikom, a na današnjoj konferenciji za novinstvo, povodom Dana planeta Zemlje, dana kojeg su darivali svakog onog Osječanina i Osječanku koji su otvorili vrata bilo kojeg reciklažnog dvorišta u Osijeku.

Točno 7% je bio ‘score’ iz ’13. godine, a mješanog komunalnog otpada ostajalo 26.273 tone. Primjerice, biootpada se tada prikupljano 0, ‘nula’ tona, plastike jedva 112 tona. Od tada na ovamo Unikom je sustavno podizao razinu operativnosti, dostavljao različite kante za prikupljanje i odvajanje otpada, sve usmjereno na dostizanja željenih ciljeva, da bi ’21. godine ostalo 17.500 tona mješanog komunalnog otpada, a u povećanoj razini ukupnog otpada uopće, gdje se sada, primjerice, odvaja 1.500 tona plastike, 9.000 biootpada. I današnji je ‘score’ odvajanja 48%, tek dva postotna poena ispod zadanih ciljeva. Korak do!

Zanimljivo je i to da je ukupan otpad rastao svih tih godina, a u uvjetima kada govorimo o kontinuiranom padu broja stanovnika. Stvari popu ovih otkrivaju kako trendovi i nisu baš toliko dinamični kako ‘zli jezici’ vole reći. No, to je druga tema, za popis stanovništva, jer dosta se toga mijenjalo i u našim životima. Ali valja znati da je ’13. godine ukupnog otpada bilo oko 27.500 tona, a danas oko 33.000 tona.

– Ove godine Dan planeta Zemlje obilježava se pod sloganom “Obnovimo našu zemlju” što je tema koja se izvrsno slaže s misijom i zadaćama koje obavlja Unikom d.o.o. Svjesni smo činjenice kako je problem gospodarenja otpadom i smanjenje zagađenja civilizacijsko pitanje 21. stoljeća koje aktivno prati i zakonska regulativa RH. U skladu s njom, grad Osijek jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj čiji je stupanj razvijenosti usluge prikupljanja otpada na vrlo visokoj razini zahvaljujući implementaciji sustava odvojenog prikupljanja otpada pred kućnim pragom korisnika i dobro prihvaćenim konceptom reciklažnih dvorišta. Iz priloženog grafikona vidljivo je da je u posljednjih 7 godina značajno smanjena količina miješanog komunalnog otpada uz kontinuirano povećanje prikupljenih reciklabilnih vrsta otpada. Navedeno je u skladu s nacionalnim ciljem postizanja minimalno 50% odvojeno prikupljenog otpada. Odvojeno prikupljeni otpad još prošle godine u ukupnom zbroju svog prikupljenog otpada činio je 36%, a prema projekcijama za tekuću godinu očekujemo dostizanje ukupno 48% odvojeno prikupljenog otpada, posebice nakon isporuke spremnika za plastični otpad i biootpad čime će se zamijeniti dosadašnji koncept vreća za navedene vrste otpada – rekao je danas na konferenciji za novinstvo Davor Vić, direktor osječkog Unikoma, dodajući…

– I ovim putem se zahvaljujemo sugrađanima, bez čije pomoći i suradnje ne bi bilo ovako kvalitetnih rezultata koje grad Osijek podižu u sam vrh većih jedinica lokalne samouprave prema odvojeno prikupljenoj količini otpada – zaključio je Vić, direktor Unikoma.

Inače, uz obilježavanje Dana planeta Zemlje, svim korisnicima reciklažnih dvorišta koji su ga posjetili tijekom ovoga dana, podijelili su iz Unikoma poklon-pakete, kao još jedan znak zahvale za doprinos koji i sami pružaju u procesu odvojenog prikupljanja otpada, čime aktivno sudjeluju u stvaranju boljeg i zelenijeg društva.

Foto: Unikom

unikom-pregled-odvajanja-poslovanja

Facebook Comments