20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ivan Anušić obišao investicije financirane i sufinancirane sredstvima Županije…

3 min read
Obilazak je počeo uvidom u radove na Domu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u Lučkom prilazu, potom je obišao energetski obnovljene zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek, Doma za stare i nemoćne Osijek i višestambenu zgradu na adresi Vijenac Ivana Česmičkog 13. Posjetio je i Centar za autizam Osijek, obišao radove na zgradi Željezničkog kolodvora Osijek te na kraju i gradilište jednog od najvećih i najznačajnijih županijskih projekata, izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-poduzetničkoj zoni Nemetin.

U sklopu posjeta općinama i gradovima na području Osječko-baranjske županije, danas (26. travnja 2021. godine) župan Ivan Anušić sa suradnicima obilazio je Grad Osijek, odnosno investicije financirane i sufinancirane sredstvima Županije. Obilazak je počeo uvidom u radove na Domu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u Lučkom prilazu, potom je obišao energetski obnovljene zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek, Doma za stare i nemoćne Osijek i višestambenu zgradu na adresi Vijenac Ivana Česmičkog 13. Posjetio je i Centar za autizam Osijek, obišao radove na zgradi Željezničkog kolodvora Osijek te na kraju i gradilište jednog od najvećih i najznačajnijih županijskih projekata, izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-poduzetničkoj zoni Nemetin.

– U protekle četiri godine Osječko-baranjska županija je na području Grada Osijeka razvijala niz projekata, naravno dio zajedno s Gradom, a dio su izravne investicije koje je Županija nominirala prema ministarstvima ili financirala iz vlastitih sredstava. Ukupna vrijednost investicija koje je Osječko-baranjska županija ostvarila u četiri godine na području Grada Osijeka iznosi 260 milijuna kuna, a započeli smo nove investicije u vrijednosti oko 200 milijuna kuna – rekao je župan Ivan Anušić na početku obilaska.

Đački dom postaje Akademis – Obnova Đačkog doma dio je projekta izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti VIRTUS čija je ukupna vrijednost 96 milijuna kuna. Radovi se u cijelosti financiraju bespovratnim sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, obuhvaćaju rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu doma, a trebali bi biti završeni do školske 2022/23. godine.

Županija je u energetsku obnovu u Osijeku uložila 41 milijun kuna – Jedan od velikih projekata Osječko-baranjske županije su energetske obnove – zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek 10 milijuna kuna, Doma za starije i nemoćne osobe Osijek 12 milijuna kuna,  Elektrotehničke i prometne škole Osijek 11 milijuna kuna, Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek 5 milijuna kuna te I. gimnazije Osijek 2,78 milijuna kuna.

Dom za starije i nemoćne Osijek priprema novi odjel – Zajedno s Osječko-baranjskom županijom krenuli smo u projekt energetske obnove naše ustanove koja je uspješno realizirana, a također smo u postupku izrade projektne dokumentacije za izgradnju odjela za osobe oboljele od Alzheimera. Osim toga, u suradnji sa Županijom, isprojektirali smo i sustav vatro dojave u stacionaru, koji do tada nismo imali, a za koji nam je Osječko-baranjska županija osigurala 500.000 kuna – rekao je ravnatelj Doma za stare i nemoćne Vjekoslav Ćurić.

Suvremeni Centar za autizam u Osijeku – Centar za autizam je projekt sufinanciran od strane dvaju ministarstava, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Najveći iznos, odnosno 11 milijuna kuna od 20 koliko je ukupno iznosila vrijednost izgradnje, dala je Osječko-baranjska županija na inicijativu tadašnjeg zamjenika župana Dragana Vulina. Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka, pohvalila je suradnju svih dionika u realizaciji ovog projekta.

Grijanje s 900 na 400 kuna mjesečno – Prilikom obilaska stambene zgrade na Vijencu Ivana Česmičkog, koja energetski obnovljena, župan Ivan Anušić je istaknuo kako su beskamatni krediti od velike koristi za stanovnike višestambenih zgrada koje su na ovaj način obnovljene u nekoliko gradova na području Županije. – Osječko-baranjska županija je zajedno s Gradom Osijekom sufinancirala kamatu na kredite za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području grada Osijeka, u iznosu od dva postotna poena – rekao je župan.

Napokon obnova zgrade Željezničkog kolodvora Dugo očekivana obnova zgrade Željezničkog kolodvora u Osijeku napokon je u tijeku, pa je i ovo gradilište danas posjetio župan Ivan Anušić. Predstavnik izvođača radova, Projektgradnje d.o.o. Ivan Totić istaknuo je: – U posao smo uvedeni prije nekoliko dana, a obnova će trajati dvije godine. Cijela zgrada se rekonstruira osim nosive konstrukcije, fasada se vraća u prvobitno stanje, odnosno bit će vidljiva cigla, a unutra se obnavljaju svi slojevi.

RDC mijenja odnose u proizvodnji i plasmanu voća i povrća – Prije tri mjeseca  počela je gradnja jednog od najvažnijih projekata Osječko-baranjske županije, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće čija je vrijednost više od 101 milijuna kuna.

Izvor teksta i foto: OBŽ

Facebook Comments