Pon. kol 2nd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kušec: Prostor oko nekadašnje Bijele lađe mora se kreirati u suradnji s građanima!

3 min read
Goran Kušec odgovorio im je kako smatra da ovaj prostor mora biti transparentno uređen u skladu s potrebama stanovnika Gornjodravske obale.

Građansku inicijativu oko Bijele lađe smatram festivalom demokracije. Ovaj prostor mora biti uređen u skladu s potrebama stanovnika Gornjodravske obali, a ne prema željama divljeg kapitalizma koji ne preže pred bilo čime da bi ostvario svoj interes – kaže danas SDP-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka Goran Kušec, a u priopćenju medijima, u kojem se nastavlja…

– Stalne promjene GUP-a, u sprezi s interesima lokalnih poduzetnika i dijela političara potaknule su nas da se organizirano usprotivimo praksi koja može imati značajne posljedice na javni prostor u središtu grada i statiku naših zgrada. Najava gradnje predimenzioniranog objekta i netransparentno mijenjanje urbanističkih planova crta su ispod koje ne možemo ići. Tražimo konkretne odgovore i transparentnost buduće gradske vlasti – sažetak je to osnovnih postulata građanske inicijative Bijela lađa s kojima je Edita Kalajdžić, koja je i sama stanarka u jednoj od zgrada na Gornjodravskoj obali, upoznala kandidata za gradonačelnika Osijeka Gorana Kušeca.

Ponovno vraćanje statusa zelene zone unutar GUP-a i eventualna gradnja manjeg objekta, a ne peterokatnice s dvije podzemne etaže cilj je koji žele postići članovi ove inicijative. Smatraju i kako se dosadašnjim “ad hoc” izmjenama UP-a išlo u korist privatnog kapitala, a na štetu Grada – stoji među ostalim u priopćenju.

– 120 € po metru kvadratnom nije realna cijena ovoga zemljišta i pravnim putem zahtjevamo vraćanje cijelog postupka na početak. Od budućeg gradonačelnika očekujemo da nam kaže hoće li staviti točku o izmjeni GUP-a na dnevni red Gradskog vijeća odnosno podržava li našu inicijativu kojom zahtjevamo promjenu GUP-a za ovo područje u zelenu zonu kakva je i bila prije izmjena 2012. godine – precizirao je Davor Petrović, pravnik i član inicijative, navodi se nadalje u priopćenju Gorana Kušeca, a u kojem stoji i njegovo razmišljanje, odgovor…

Goran Kušec odgovorio im je kako smatra da ovaj prostor mora biti transparentno uređen u skladu s potrebama stanovnika Gornjodravske obale. “Iznimno mi je važna dvosmjerna komunikacija s građanima čije mišljenje, kao i mišljenje struke, moraju imati prednost pred interesima krupnog kapitala. Ne podržavam često mijenjanje GUP-a koji bi trebao definirati razvoj grada kroz desetljeća, a ne od izbora do izbora pa i češće, kao što je to ponekad bila praksa.” – smatra Kušec koji je predstavio projekt koji obuhvaća upravo ono što građanska inicijativa i želi – multifunkcionalni otvoreni prostor pod nazivom “Legos” s malim ukopanim igralištem za nogomet, „stepenastim brdima“ s toboganom, tunelima i sanjkalištem te labirint za najmlađe. Cijeli prostor imao bi sve važne sadržaje za građane – od hortikulturalnog uređenja, novih stabala do staze za rolanje i drugih pratećih sadržaja.

“Ovakav prijedlog uređenja javne površine izuzetno nam se sviđa. Uključeni sadržaji jamče očuvanje ovoga prostora. Ono što smatramo najvažnijim ulaganje je u novo zelenilo.” – mišljenje je Edite Kalajdžić. Slično razmišlja i Davor Petrović. “Ovo je odličan prijedlog gospodina Kušeca za koji se nadam da će biti realiziran! Kao roditelj, svakodnevno posjećujem igralište LegOS i podržavam dodatno uređenje okolnog prostora uz sadnju zelenila.”

Park igralište LegOS zamišljen je kao prvi u nizu od desetak posebnih dječjih parkova koji su zbog svoje atraktivnosti i potencijalna turistička točka. Naravno, uz odgovarajuću promociju i naknadnu ponudu ugostiteljskih sadržaja, ali bez zadiranja u neposrednu površinu park igrališta – zaključuje se u priopćenju.

Foto: SDP

Facebook Comments