19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO : Na Jankovcu obnavljaju ‘Grofovu stazu’! Na njoj ‘stanuju’ prošlost, šišmiši, jazavac…

3 min read
Ondje 'bljeskaju kristali divljine', zaigrane pastrve, žubor izvora, a i brda Vaše oduševljenje 'ponavljaju za Vama'. Tamo Vam ne može biti dosadno, osjećaj je jedinstven, slobodan. I 'krila će Vam rasti' stojeći na suhom lišću pokraj jezera, u društvu daždevnjaka i pataka.

‘Pravila igre’ su – prvo šetnja i pentranje po Papuku, a potom jelo 🙂 Vaš je autor to shvatio na teži način, jer ‘kondicija mu je zatočena protiv njegove volje’ 🙂 Naime, poslije kotlića šumarskog graha, stepenicama Grofove staze ćete, unatoč njihovoj jednostavnosti, ‘iznojiti i kotlić i dušu’ 🙂 Ali, sada će biti još jednostavnije i još ljepše, jer iz PP Papuk javljaju kako se na Jankovcu obnavlja Grofova staza, jedna od najljepših poučnih staza, za svačiji korak, u Hrvatskoj.

Ondje ‘bljeskaju kristali divljine’, zaigrane pastrve, žubor izvora, a i brda Vaše oduševljenje ‘ponavljaju za Vama’. Tamo Vam ne može biti dosadno, osjećaj je jedinstven, slobodan. I ‘krila će Vam rasti’ stojeći na suhom lišću pokraj jezera, u društvu daždevnjaka i pataka. Od izvora prema Grofovom počivalištu prvi je ispit odlučnosti prolaska stazom. Strmina je ozbiljna, ali kako stepenice savladavaju s lakoćom i djeca, nema smisla kukati. Odvažni potom ulaze što dublje u špilju sa šišmišima, zaviruju u nastambu jazavca … Prošlost stanuje na staklarskom groblju, čarolija prirode na šumskom okupljalištu, kuhinji. A onda slap, voda koja zove da se umijete u njezinoj studeni. Restoran planinarskog doma na Jankovcu nema ekskluzivitet interijerski vrhunskih lokala. Ne bi ni valjalo. Nitko nije vidio ‘pilanu usred pustinje’. Ondje su klupe, suncobran, jezero na četiristo i nešto metara nadmorske visine, šumovita brda, paprat, potoci, serpentine, žabe, ribe, barem pet stupnjeva niža temperatura nago na dnu planine.

– Prekrasna priroda i konstantno provođenje projekata ono su što Park prirode Papuk ukratko opisuje unazad nekoliko godina. Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. trenutno se provodi Podmjera 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“- tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture. “Park šuma Jankovac iz vikenda u vikend neumorno obara rekorde posjećenosti,a ukoliko ste ju u posljednjih nekoliko dana posjetili, mogli ste primijetiti radove na rekonstrukciji Grofove poučne staze .Spomenuta mjera prepoznata je kao izvrsna prilika za ulaganje u Grofovu stazu koja je još 2006. godine nagrađena od strane Hrvatske turističke zajednice u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske. Ta kružna staza duga 2,3 kilometra koja otkriva brojne biološke, geološke i kulturno – povijesne fenomene Papuka ovom rekonstrukcijom dobit će i sigurnosnu i vizualnu dodatnu vrijednost. U sjeverozapadnom dijelu Parka, na području Đedovice, rekonstruiran je i most na stazi Stari hrastovi koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode.Na mjestu starog vidikovca Kapavac izgrađen je potpuno novi pa će posjetitelji moći uživati u pogledima prema mađarskim gorama sa sjevera, dok se prema jugu osim Požeške i Dilj gore mogu nazrijeti i bosanske planine.Vrijednost ukupnog ulaganja je 743.480,00 kuna, a Ugovorno tijelo je Ministarstvo poljoprivrede – javljaju iz PP Papuk i objavljuju set fotografija na Facebook-u.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments