28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Spektakl u Osijeku! Franck barističko natjecanje: Održane prve kvalifikacije za 6. sezonu!

3 min read
U želji da pruži podršku mladim talentima zainteresiranim za zvanje barista i karijeru u ugostiteljstvu, Franck je ostvario suradnju sa srednjim strukovnim školama u Hrvatskoj u okviru programa „Franck Barista Coffee Inspiration“. Ovaj program namijenjen učenicima ugostiteljskih škola i njihovim nastavnicima podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Na terasi hotela Osijek održane su prve kvalifikacije za novu sezonu Franck barističkog natjecanja. Ovo prestižno natjecanje već šestu godinu zaredom okuplja ponajbolje konobare iz cijele regije kako bi pokazali svoje umijeće u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave.

U finale su prošli Nichias Deduš (caffe bar Ness) i Kruno Klarić (caffe bar Korzo), obojica iz Osijeka.

„Kao barista radim već 3 godine, a da biste zaista postali vrhunski majstor u ovome poslu potrebno je kontinuirano stjecati nova znanja i vještine. Upravo nam natjecanja poput ovog to i omogućuju. U nadolazećim mjesecima trudit ću se još više izbrusiti svoje umijeće i kreativnost koje ću nastojati pokazati u velikom finalu u Zagrebu gdje priželjkujem pobjedu“, rekao je Nichias Deduš.   

I ove godine u kvalifikacijama sudjeluje 50-ak barista, a 10 finalista predstavit će svoje vještine i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave, na finalnom natjecanju koje će se održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada.

Inače, Franck kvalifikacijska natjecanja provode se prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave. Organizacijom natjecanja ove vrste Franck sustavno podiže ljestvicu u kvaliteti espressa i ostalih napitaka od kave i čaja koji se poslužuju u ugostiteljskim objektima te podržava daljnji razvoj barističkog zanimanja koje postaje sve popularnije.

Predstavljen obrazovni program za mlade „Franck Barista Coffee Inspiration“

Franckovi baristi tim su povodom predstavili i „Franck Barista Coffee Inspiration“, posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike srednjih ugostiteljsko-turističkih škola, regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

Program integrira različite obrazovne module za profesionalne bariste, u želji da mladim talentima zainteresiranim za barističko zvanje pruži dodatnu podršku i kvalitetan temelj za daljnje usavršavanje i izgradnju uspješne karijere u ugostiteljstvu i turizmu. U sklopu suradnje, Franck osigurava i opremanje kabineta za praktičnu nastavu, a vrijednost programa prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

S obzirom na zahtjeve tržišta, Franckovi baristi kontinuirano se educiraju, a u prosjeku u godinu dana odrade oko 2.000 sati edukacija obuhvaćajući više od 4.000 osoba iz ugostiteljskog sektora. U okviru ove suradnje, tim Franckovih barista održat će edukativna predavanja brojnim učenicima i nastavnicima diljem Hrvatske.

Namjera nam je pružiti podršku mladima u izgradnji karijere u ugostiteljskom sektoru uključujući i osiguranje prilika za stjecanje kompetencija i radnog iskustva. Na ovaj način želimo dati svoj doprinos podizanju kvalitete usluge i napitaka od kave i čaja u ugostiteljstvu, a samim time i kvalitete cjelokupne ugostiteljske i turističke ponude u Hrvatskoj“, rekla je Silvana Fanjek, voditeljica evenata i sponzorstava u Francku.  

Prvo takvo predavanje baristi su održali jučer održali učenicima Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a u planu je i predavanje za profesore. Program suradnje s ugostiteljskim školama Franck planira dugoročno razvijati u suradnji sa strukovnim školama kako bi svi zainteresirani učenici dobili uvid u znanje i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

Nakon Osijeka, kvalifikacijsko natjecanje slijedi u Zagrebu, Puli te Zadru, gdje će Franck baristi također održati predavanja za profesore i učenike. Franck je predstavio i suradnju sa strukovnim školama – regionalnim centrima kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva.

Foto: Dubravka Petrić /PIXSELL (ustupio Franck)

Facebook Comments