29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mjere se popuštaju! Kafićima duže radno vrijeme! Mogu i koncerti bez mjera, ali za cijepljene…!?

2 min read
Konferencija za novinstvo Nacionalnog Stožera Civilne zaštite bilo je mjesto i vrijeme radnje za proglašenje dokidanja postojećih epidemioloških mjera, ne u cijelosti, već parcijalno, a koje su na snazi do 15. lipnja.

Epidemiloška slika u naciji sve je bolja. I danas je tek oko 130 novih slučajeva zaraze virusom Sars-CoV-2 u Hrvatskoj. U bolnicama je tek malo više od 450 ljudi, na respiratorima 44-oro. Ide ljeto, škola ubrzo završava, procijepljeno je oko 40% odraslih primjerice u OBŽ… Konferencija za novinstvo Nacionalnog Stožera Civilne zaštite bilo je mjesto i vrijeme radnje za proglašenje dokidanja postojećih epidemioloških mjera, ne u cijelosti, već parcijalno, a koje su na snazi do 15. lipnja. Kako se i očekivalo, kafićima se radno vrijeme produžava za sat vremena, do ponoći!

Izmijenjeni su neki tehnički detalji oko prelaska granice. Ulazak je u RH osobama iz EU cijepljene s dvije doze, dozvoljen je odmah po drugom cijepljenju, bez isteka nekog vremena.

Kafići, a i drugi koji su bili ograničeni radom do 23 sata, moći raditi do 24 sata, odnosno do ponoći. To se odnosi na pekarnice, automat klubove, ali i na okupljanja. Od ponoći smiju do ponoći, dakle od sljedećeg dana, od subote!

Ukida se zabrana natjecanja i treniranja u zatvorenim prostorima. I to počinje važiti od ponoći u subotu!

Moći će se organizirati koncerti i drugi događaji s više osoba, ali samo ako će biti pristuni oni koji su preboljeli, cijepljeni ili s PCR negativnim testom. Za sada je ograničenje i dalje na 100 osoba, a o prethodno spomenutom više će riječi biti u sljedećim izvješćima… Dakle, uskoro više… Jer, otvara se i ta mogućnost, čini prvi korak.

Pa ipak, valja na umu imati da iz Europe i svijeta stižu i nezgodne vijesti o cijepljenima i necijepljenima, novim sojevima, teškim stanjima bolesti, a o čemu je govorila epidemiologinja Alemka Markotić.

– Zabrinjava porast indijske varijante, tzv. delta. Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene. U drugim zemljama većinom se ta varijanta sa 1 popela na 3%, što nije zabrinjavajuće ali traži pozornost – kazala je, a onda iznijela nešto također zabrinjavajuće…

– Dva izvješća su još u obradi, odnosno epidemija u Finskoj u jednoj bolnici, a gdje je oboljelo 57 bolesnika. Od toga je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno s jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. I dalje moramo biti oprezni – kazala je Markotić.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments