16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tomica Đukić, Osječanin u kuhinji Vatrenih, nogometašima prvo ‘podvali’ zdravo, a tek onda…

3 min read
Tomica Đukić bio je 'gostom' HNS-ovog 'podcasta' Vatrena obitelj, na Youtube kanalu Saveza, a zajedno s debitantom u redovima hrvatskog nacionalnog nogometnog 'stroja', Joškom Gvardiolom. Razgovor je vodio Marko Cvijanović.

Tomica Đukić je ‘prva osječka violina’ hrvatskog nacionalnog ponosa, nogometne reprezentacije. O.K. imamo ondje i Vidu, Barišića, Škorića gdjekad…, ali da se ne lažemo – sve dolazi kroz trbuh! 🙂 Tomica Đukić je kuhar reprezentacije! Bila mu je to čast od samog početka, ali je imao i tremu kada je prvi puta kuhao Luki Modriću. Sve je zapisivao, tko kada jede, tko što jede… i sada je stvar automatizma i on i reprezentacija se vole!

Euro za Vatrene samo što nije počeo. Hrvatska nogometna reprezentacija je u Rovinju, a otkud će putovati na svaku od utakmica Europskog nogometnog prvenstva, ove godine ‘razasutog’ po kontinentu. S njima je, razumije se, sastavni član ‘karavane’, osječki kuhar Tomica Đukić, nekoć kuhar Hotela Osijek, a koji se prije koji mjesec ‘odmetnuo’ iz realnog u javni sektor i prehranjuje pacijente u KBC-u Osijek, ali s misijom stvaranja unikatnog bolničkog menija. Tomica Đukić bio je ‘gostom’ HNS-ovog ‘podcasta’ Vatrena obitelj, na Youtube kanalu Saveza, a zajedno s debitantom u redovima hrvatskog nacionalnog nogometnog ‘stroja’, Joškom Gvardiolom. Razgovor je vodio Marko Cvijanović. Naš fokus bio je na onom što je govorio slavni osječki kuhar, a kojem vjeruje ponajveća hrvatska ‘svetinja’ – hrvatska nogometna reprezentacija, Vatreni.

Đukić je odmah na početku razgovora otkrio kako su reprezentativci nakon prijateljske utakmice s Belgijom imali ‘cheat day’, odnosno kako je odstupio od ‘dozvoljenog’ menija i počastio ih burgerima i krumpirićima, ali smo mogli čuti od Joška kako je to bio batat. Nadalje, Đukić je otkrio kako su svi obroci itekako planirani i kako svaki hotel u kojem odsjedaju točno zna koje je jelo taj dan na meniju i koje namirnice moraju za to biti svježe pripremljene, a kako bi on mogao ‘orkestrirati’ kuhanjem za cijelu ‘vatrenu obitelj’. Isto tako, priznao je Đukić kako je prethodnih dana spavao poslijepodne svaki dan, a kako bi se napunio energijom.

– Uvijek gledam da ima dosta salata, a između im dajem suho voće i orašaste plodove, jer nekakva logika kaže da će zagrabiti i nešto od toga, što je važno. Isto tako im slažem i prvo juhu, onda tijesto pa ribu, tek onda bijelo meso. Uvijek volim da prvo pojedu ribu – kazao je nadalje Đukić, sugerirajući kako ponešto prevari nogometaše da pojedu zdravije prvo, da se ‘napune’ prije nego dođe nešto drugo na stol.

Govorio je nadalje Đukić i o tome kako je postao kuhar, što ga je usmjerilo prema tome, koliko voli posao i koliko je težak, dodajući da je to posao koji se nikada ne može naučiti, već je stvar stalnog obrazovanja i usavršavanja. Isto tako govorio je i kome je sve kuhao, kojim sportašima, kojim reprezentativcima.

– Rukometaši jedu više, krupniji su i jači fizički. Biciklisti imaju meni – pileće bijelo meso, kvinoja, sve na suho, riža…, težak je i sport, a i ‘nose križ’ s hranom. – kazao je Đukić, dodajući da prihvaća mogućnost da pojedini sportaši uzimaju i po 11.000 kalorija dnevno…

– 100 grama orašastih plodova je 670 kalorija. Nije nemoguće – kazao je.

‘Branio’ je pred Gvardiolom slavonsku kuhinju, riječnu ribu, favorizirao smuđ… Govorio je i o odrastanju u Osijeku, nestašlucima, Kopiki, odlascima u Vegu… Pričao je i o glazbenim afinitetima, a gdje se definirao kao ‘metalac’ ili u najmanju ruku ‘hard rocker’.

Radeći u Švedskoj, Danskoj… kuhao je za tamošnje sportaše, za Laudrupa, Schmeichela… Radio je i u Njemačkoj. Kao mladom su mu i vraćali tanjure, svega je bilo, dodaje. Kuhao je i Ibrahimoviću.

Uostalom, ‘podcast’ traje oko sat i pol i vrijedi pogledati…

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments