Pon. kol 2nd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vladimir Ham predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka! SDP i Možemo povukli prijedlog…

3 min read
- Ovdje su u prostoriji dva bivša predsjednika Gradskog vijeća (Đapić, Požega nap.a.), što meni ovu funkciju čini složenijom. Vjerujem da ću biti na visini zadatka i povjerenja - rekao je Ham.

Na prijedlog vladajućih glasovalo se javno! Vladimir Ham, predsjednik osječkog HNS-a, Vijećnik s liste HNS-a, HSS-a i Reformista, dobio je 28 glasova ‘Za’, dočim su 2 Vijećnika/ce bili suzdržani, čime je natpolovičnom većinom bivši dogradonačelnik Osijeka, a iz prvog Vrkićevog mandata, postao novi Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

Rasprave prije glasovanja praktički i nije bilo. Tek je Antonio Sobol, nekadašnji direktor TZ-a OBŽ, danas Vijećnik s liste DP-a i Mosta ukazao na potrebu da, sukladno Statutu Grada, drugi zamjenik bude iz redova oporbe.

– Ovdje su u prostoriji dva bivša predsjednika Gradskog vijeća (Đapić, Požega nap.a.), što meni ovu funkciju čini složenijom. Vjerujem da ću biti na visini zadatka i povjerenja – rekao je Ham.

Ham se zahvalio na izboru, preuzeo govornicu i pozvao vladajuće (HDZ i partnere s liste) za prijedlog prvog dopredsjednika. Kovačević je predložio Dragu Šerića, dočim su iz redova oporbe Kopunović Legetin (DP, Most) predložili Željka Požegu, odnosno Piližota (SDP) Milana Blagojevića, a za drugog potpredsjednika.

Bivši dogradonačelnik Boris Piližota je odmah i zatražio javno glasovanje, dodajući da je prijedlog SDP-a iz većine oporbe, budući da je zajednički prijedlog Blagojevića stigao od SDP-a i Platforme Možemo, što je 8 Vijećnika/ca. Time je zapravo i obznanjena suradnja (koalicijska!?) između dvaju političkih subjekata – SDP-a i Možemo!

Razumije se, zatražena je stanka od 5 minuta, jer valjalo je svima pregledati životopise, razgovarati, ali i obrazložiti nakon toga razlog stanke… A možda je bilo i iznenađenje!?!? Pa ipak, nakon stanke, SDP i Možemo su povukli svoj prijedlog, sukladno čemu je Željko Požega ostao jedini prijedlog za drugog potpredsjednika.

Zašto? Vladajući su već dogovorili s Vijećnicima MOST-a i DP-a, pojasnio je Piližota. A što je mimo volje većine oporbe, dodaje, jer SDP i Možemo skupa imaju 8 ruku.

Tako je Drago Šerić postao prvi potpredsjednik Gradskog vijeća, a drugi Željko Požega, predsjednik GV u prethodnom sazivu i mandatu. Šerić je dobio 25 glasova, bez glasova ‘protiv’, s 5 suzdržanih. Za Požegu je glasalo 23, niti jedan glas ‘protiv’ i 7 suzdržanih.

Time je obvezni dio prve sjednice obavljen, a izabrana su još tijela potrebna za radnu sjednicu…

Klubove zastupnika odmah su osnovali i obznanili SDP (6), zatim Most (2) i potom Možemo (2).

Inače, novo Gradsko vijeće Grada Osijeka ima 31 vijećnika, od kojih je 14 s HDZ-ove liste i partnerskih stranaka. DP i Most imaju 6, koliko i SDP. Platforma Možemo 2, kao i SSiB, HNS i HSS 1. HDZ je ostvario većinu i ranije, suradnjom s nekoliko stranaka i lista, čime iaju većinu od 18 glasova. Na početku je odmah, a prije izbora predsjednika Gradskog vijeća, rečeno i tko će koga i iz kojih razloga zamijeniti. Na listi HDZ-a i partnerskih stranaka gradonačelnika Radića u Vijeću mijenja Jurčević, Đurokovića, zbog obveza u Hrvatskim vodama vijećnica Leko Čurčić, vijećnicu SDP-a Kovač, zbog obveza u Gradu mijenja Šojat. Bubalo, s liste DP-a i Mosta iz osobnih razloga neće biti u Vijeću, već će to biti Sobol. Isto tako, iz osobnih razloga s liste HDZ-a, a kao vijećnik s Đapićeve liste, u Vijeće neće Novokmet, ali umjesto njega ulazi Đapić. S iste liste, HDZ-a, Škorića, iz osobnih razloga, mijenja Opačak, a s liste Možemo vijećnicu Goericke Lukić mijenja Kiš.

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments