Pon. kol 2nd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Toplinski val i kolapsi građana: U Osijeku i OBŽ 20-30% više poziva i intervencija!

2 min read
- Nema pravila, bilo je i mlađih i starijih osoba - zaključila je dr. Prašnički po pitanju intervencija i poziva.
kbc osijek

Većina poziva i intervencija su kolapsi, a iza kojih se pacijent relativno brzo oporavlja, no među kroničnim bolesnicima bilo je i moždanih i srčanih udara, prepričano je po prilici ono što nam je u telefonskom razgovoru rekla dr. Sunčica Prašnički, voditeljica medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Pretežno sunčano te vrlo vruće. Poslijepodne je uz lokalni razvoj oblaka moguć poneki pljusak i grmljavina. Vjetar slab, ponegdje do umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 38 °C – sažeo je vremensku prognozu za Slavoniju DHMZ u dvije-tri rečenice, a za kojima se navodi i ‘crveni alarm’, oznaka za izuzetno opasno vrijeme. Sukladno tome diljem zemlje Hitna pomoć ima više posla, a od svega nije izuzet ni Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

– Možemo reći kako imamo između 20 i 30% posto više poziva, a sukladno čemu i 20 do 30% više intervencija ovih posljednjih dana – nastavila je na izravan upit o procjeni dr. Prašnički, dodajući da do ‘kolapsa’ često dolazi i zbog izlazaka iz klimatiziranih prostora van, a u kojima je prethodno temperatura značajno snižena, van svih preporuka o manjoj razlici, preporučenoj do oko 5 stupnjeva.

– Većina su ‘kolapsi’, ali bilo je i slučajeva moždanih i srčanih udara, u pravilu kod kroničnih bolesnika – dodala je, nabrajajući ‘pravila igre’ za ovakve prilike i čuvanje od visokih temperatura, pijenjem tekućine, pravilnom upotrebom klimatizacijskih uređaja, izuzimanjem od boravka vani na visokim temperaturama, svakako pravovremenim i redovnim uzimanjem terapije kod kroničnih bolesnika.

– Nema pravila, bilo je i mlađih i starijih osoba – zaključila je dr. Prašnički po pitanju intervencija i poziva.

Drage Osječanke i Osječani, danas temperatura ide do 38 stupnjeva. Strpite se i pripazite. Nije nužda biti vani.

Foto: Google Street View (screenshot, ilustracija)

Facebook Comments