19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U 2020. godini smanjeno odseljavanje u inozemstvo iz OBŽ za 33,8%

2 min read
Negativan saldo ukupne migracije odnosno razlika između ukupnog broja doseljenih iz drugih županije i inozemstva i ukupnog broja odseljenih iz naše županije u druge županije i inozemstvo za 2020. godinu je 948 osoba, što je smanjenje od 62,9% u odnosu na godinu dana ranije, kada da je negativan saldo uključivao 2.557 osoba.

Državni zavoda za statistiku objavio je nedavno podatke o migracijama stanovništva Republike Hrvatske u 2020. godini. Prema objavljenim podacima, na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je smanjenja odseljavanja i u inozemstvo, ali i u druge županije u odnosu na godinu ranije. Naime, tijekom 2019. godine u inozemstvo je odseljeno 3.069 osoba, dok je ta brojka u 2020. godine manja za 33,8 i iznosi 2.032 osobe. Odseljenih stanovnika u drugu županiju tijekom 2019. godine bilo je 1.971, a tijekom 2020. godine 1.511, što je smanjenje od 23,34%.

Nastavak je ovo pozitivnog trenda započetog 2018. godine kada je odseljavanje u druge županije smanjeno za 2,1%, a ono u inozemstvo za značajnih 28,6%. Tijekom 2019. godine u usporedbi s godinom ranije smanjenje je odseljavanje u druge županije za 5,3%, a u inozemstvo za 15,6%

Osim smanjenja odseljavanja, kao značajni doprinos stvaranju pozitivnih demografskih trendova svakako je i podatak da je tijekom 2020. godine povećan broj osoba koje su se doselile na područje Osječko-baranjske županije. Doseljenih iz inozemstva ukupno je 1.328, što je za 8,4% više u odnosu na godinu dana ranije kada je doseljeno 1.225 osoba, a doseljenih iz drugih županija ukupno je 1.267, što je za 0,7% više nego godinu dana prije, kada je doseljeno 1.258 osoba.

Negativan saldo ukupne migracije odnosno razlika između ukupnog broja doseljenih iz drugih županije i inozemstva i ukupnog broja odseljenih iz naše županije u druge županije i inozemstvo za 2020. godinu je 948 osoba, što je smanjenje od 62,9% u odnosu na godinu dana ranije, kada da je negativan saldo uključivao 2.557 osoba.

Uvažavajući činjenicu da pozitivni demografski trendovi imaju značaja utjecaj na cjelokupno društvo te da su stimulirajući faktor gospodarskog rasta, Osječko-baranjska županija i nadalje će kroz svoju razvojnu politiku sveobuhvatnim i dugoročnim pristupom te konkretnim projektima nastojati poboljšavati i ublažavati demografske procesa na svom području.

Osječko-baranjska županija je tijekom protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvenu u Hrvatskoj. Poboljšanju kvalitete življenja u Slavoniji i Baranji zasigurno doprinose i sufinanciranje kamata na stambene kredite, poduzetnički krediti bez kamata, besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce kao i realizacija kapitalnih projekata. U tijeku je izgradnja regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim će Županija malim poljoprivrednicima osigurati prostor za skladištenje proizvoda kako bi ih na tržište plasirali u najpovoljnijem trenutku, izgradnja Gospodarskog centra kojim će se sajmovanje vratiti u Osijek kao središte istoka Hrvatske te dodatno osnažiti gospodarska aktivnosti, izgradnja Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uskoro kreće i izgradnja I. gimnazije u Osijeku. Uz dodjelu 1.000,00 kuna za svako novorođeno dijete, Županija nizom drugih mjera nastoji osigurati povoljnije okruženje za ostanak i povratak mladih obitelji.

Tekst: OBŽ, foto: Google Maps (screenshot)

Facebook Comments