4. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nesvakidašnji prizor u Zimskoj luci u Osijeku!? Amur ili tolstolobik? Ili?

1 min read
...nije toliko invazivan, jer nema tako često odlične uvjete za mrijest u nas, pa i do 800.000 jajašaca može 'otići u vjetar'.

Jedan je Osječanin sinoć objavio javno fotografije autora svoga prijatelja na Facebook-u, u grupi amaterske fotografije, a koje otkrivaju u najmanju ruku nesvakidašnji prizor u osječkoj Zimskoj luci. Sve su pretpostavke da se na fotografijama nalazi jato amura, ali jednako tako stiže i tvrdnja više naših čitatelja kako je riječ o jatu tolstolobika… I skloni smo im vjerovati 🙂 Možda ova scena i nije rijetkost gdjegod drugdje, ali u Zimskoj luci…? Dogodilo se praktički u centru Osijeka.

Ako je amur, amur je, inače, azijska vrsta ribe. Biljojed je, koji može potamaniti svu vegetaciju u svom okolišu, često dnevno do svoje mase, a koja može biti i do 20-tak kilograma. Ali, nije toliko invazivan, jer nema tako često odlične uvjete za mrijest u nas, pa i do 800.000 jajašaca može ‘otići u vjetar’.

Ali, kako smo sigurniji u tolstolobika, onda je prizor za ribolovce kao naručer. Jer, njega je teško uloviti. Tolstolobik je vrlo često samo ‘kolateralna žrtva’. Hrani se planktonom i ne zanimaju ga naše ‘pecaroške fore’. I tolstolobik je stigao iz Azije. I malo je invaziviniji.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments