19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Otvaranje obrta od jučer bez upravnih i brojnih pristojbi! Sad’ il’ nikad’…

2 min read
Ukinute su pristojbe iz pojedinih posebnih područja - gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine, kao i pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja.

Jutro jučer svanulo je bez upravnih pristojbi za otvaranje obrta u Hrvatskoj. Nije otvaranje potpuno bez troška, ne kada je potrebno priznavanje stručne kvalifikacije iz inozemstva i slično, ali nema više troškova upisa…

S jučerašnjim danom na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi, a kojom se smanjuje broj tarifnih brojeva s 95 na 58. Najosjetnija je izmjena u dijelu Općih pristojbi, gdje se za rješenja, za koja nije propisana posebna pristojba i žalbe protiv rješenja više ne plaćaju upravne pristojbe.

Ukinute su pristojbe iz pojedinih posebnih područja – gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine, kao i pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ušteda prilikom otvaranja obrta je značajna, jer ukinute su pristojbe za upis obrta u Obrtni registar (250 kuna), za upis u registar povlastica i za izdavanje povlastice (250 kuna), za upis promjena u Obrtni registar (150 kuna), za ovjerenu presliku rješenja o upisima promjena u Obrtnom registru (40 kuna).

Ostaju one za izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju, zatim za izdavanje rješenja o priznavanju pojedinih dijelova inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju.

Djelomično se ukidaju i pristojbe iz područja unutarnjih poslova, prometne pristojbe, pristojbe u području zdravstva i pristojbe za zaštitu okoliša.

Državni proračun za ovo će rasterećenje izgubiti oko 80 milijuna kuna.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments