24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sars-CoV-2 u OBŽ: Umrla jedna osoba! U bolnici 23 Covid-19 pacijenta/ice!

2 min read
...načelnik Stožera civilne zaštite Mato Lukić upozorio da gotovo 90 posto hospitaliziranih u Klinički bolnički centar Osijek zbog COVID-19 su osobe koje nisu cijepljene.

Tjedan nastavlja gdje je i stao. Poslije nedjeljnog malog broja testiranja i niskog broja detektiranih novih slučajeva zaraze virusom Sars-CoV-2, u utorak su rezultati u OBŽ na razini prethodnog tjedna. U zadnja 24 sata obrađeno je 299 uzoraka, a 31 je pozitivan nalaz. Jedna je osoba umrla, u bolnici su 23 Covid-19 pacijenta/ice, jedna osoba na respiratoru. U samoizolaciji je 307 osoba u Osječko-baranjskoj županiji.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (8), Đakovo i Našice (po 4), Belišće i Valpovo (2), Donji Miholjac (1) te općina Bilje, Bizovac, Feričanci, Koška i Marijanci (po 2).

Sve hospitalizirane osobe nalaze se u KBC-u Osijek.

Preminula osoba je s područja Osijeka i bila je u dobi od 77 godina.

U proteklih tjedan dana (od 1. do 7. rujna 2021. godine) policijski službenici proveli su 58 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili 6 kršenja (3 u Osijeku, 2 u Đakovu i 1 u Belišću). Obavili su i 874 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mjera (noćni klub u Osijeku).

Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 31. kolovoza do 07. rujna obavili su 121 nadzor provođenja epidemioloških mjera (64 u ugostiteljskim objektima, 18 u svatovima, 13 u gospodarskim subjektima, po 6 u prodavaonicama, uslužnim djelatnostima i trgovačkim centrima, po 2 na benzinskim postajama i tržnicama te u pekarnicama, a po 1 na sportskom događaju i javnom okupljanju), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Danas (7. rujna 2021. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna epidemiološka situacija. Uz analizu podataka o zbivanjima u zadnja 24 sata, posebno je naglašeno pitanje cijepljenja protiv koronavirusa. Pri tomu je načelnik Stožera civilne zaštite Mato Lukić upozorio da gotovo 90 posto hospitaliziranih u Klinički bolnički centar Osijek zbog COVID-19 su osobe koje nisu cijepljene.

– Od 31. kolovoza do 5. rujna u šest gradova (Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru) cijepljeno je 1.685 osoba, od kojih je prvom dozom cijepljeno 1.012 osoba. Ovaj tjedan cijepljenje se nastavlja u Osijeku, Đakovu i Valpovu, a detaljan raspored za cijeli rujan, s adresama cijepnih punktova, radnim vremenom i ostalim potrebnim podacima, može se naći na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ – rekla je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica tog Zavoda.

Na području Osječko-baranjske županije prvom dozom cijepljeno je 52,1 posto odraslog stanovništva, a 46,1 posto drugom dozom, pa je postotak završnog cijepljenja 49,7 posto za odraslo stanovništvo (Nacionalni prosjek je 48,4 posto).

– U tijeku je i provedba projekta uključivanja ljekarničke djelatnosti u proces cijepljenja protiv bolesti COVID-19. Za sada se prijavilo osam ljekarni s područja Osječko-baranjske županije koje su zainteresirane za provedbu cijepljenja, no još se radi na programskim rješenjima vezanim za naručivanje i evidenciju cijepljenja, pa će i taj oblik cijepljenja početi kada se završi ta informatička prilagodba – dodala je dr. Turić.

Foto: OBŽ

Facebook Comments