28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iz Hrvatskih voda: To je to! -138 (+/-)! Drava neće dostići rekord iz ’03. godine!?

2 min read
Obavijesti o kakvim velikim kišama ili velikom porastu vodostaja od Osijeka uzvodnih pritoka Drave u ovom trenutku i nema, ali postoji opravdana pretpostavka kako će sljedećih dana vodostaj Drave kod Osijeka rasti za 20 do 30 centimetara.

Drava kod Osijeka je danas ujutro dostigla najniži vodostaj ove godine, -138 centimetara. Takav je bio u 8 sati, ali u 11. Sve su prilike, da uz eventualni centimetar, dva…, na niže od toga ne treba računati (Update, 18:00, najniže je tijekom dana pala na -143). Obavijesti o kakvim velikim kišama ili velikom porastu vodostaja od Osijeka uzvodnih pritoka Drave u ovom trenutku i nema, ali postoji opravdana pretpostavka kako će sljedećih dana vodostaj Drave kod Osijeka rasti za 20 do 30 centimetara.

Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave Hrvatskih voda za sektor “B”, prioritetno vodi računa o obrani od poplava. Nizak vodostaj Drave, zapravo, njega i kolege ne bi treba zabrinjavati. No, razumije se, svakodnevnim zanimanjem i predviđanjem vodostaja, ‘hendla’ s podatcima i kada je Drava na ovako niskim razinama.

– To je to, čini se. Kada bih upotrijebili termin ‘stagnacija’, pod tim bi podrazumjevali isti vodostaj danima, što ovdje neće biti slučaj, ali zapravo idemo k nečem što bi mogli ilustrativno tako nazvati. Jer, Drava će, prema podatcima koje imamo, rasti sljedećih dana za oko 20 do 30 centimetara, potom možda opet pasti, ali će zapravo biti na niskom vodostaju sve dok se ne dogode obilnije jesenske kiše i pritoke ne ‘napune’ Dravu. Isto tako, mislim, kako niži vodostaj od -138 neće biti – kazao je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda, dodajući da je pitanje plovnosti Drave ‘u rukama’ Lučke kapetanije.

Najniži vodostaj Drave kod Osijeka ikada bio -168 centimetara i dogodio se 29. rujna ’03. godine. Prije toga je za najniži vodostaj vrijedio onaj iz ’85. godine s -166.

Kako je prije nekoliko dana Drava bila na -120, a plovnost dubljim dijelom korita nije bila upitna, poučeni smo kako ovih 18 centimetara i ne pravi osobitu razliku. (Khm-khm)

A što se tiče spruda kod Podravlja, nasuprot osječkog KBC-a, znalci kažu kako je taj sprud bio uzvodnije do prije koju godinu, ali kako je Drava ‘živo tijelo’, a s njim i korito, rijeka ga je naprosto ‘premjestila’ nizvodnije.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments