18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Ovo su ljudi koji ne pitaju! Darivali su krv 35, 50, 100, neki čak i 125 puta!

2 min read
Jedan od onih koji su dobrovoljno darivali krv 100 puta je i Ivica Huzanić koji je krv počeo darivati 1992. godine tijekom ratnih zbivanja koja su ga i ponukala na darivanje. Od tada je redoviti darivatelj kad god mu zdravlje to dopusti.

Svake godine 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj, kada u čast i zahvalnost Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek organizira svečanost dodjele zahvalnica i priznanja za višestruke dobrovoljne davatelje krvi na području svog djelovanja. Zbog situacije uzrokovane epidemijom COVID-19, prošlogodišnja je svečanost nažalost otkazana, stoga tijekom rujna i listopada 2021. godine Gradsko društvo Crvenog križa Osijek održava dvije svečanosti podjele zahvalnica i priznanja. Rujanska dodjela priznanja održana je danas (29. rujna 2021. godine) u Nadbiskupskom vikarijatu, a nazočio joj je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je čestitao svim dobrovoljnim darivateljima krvi na nesebičnom davanju sebe u pomaganju drugima.

– Dobrovoljno darivanje krvi je izuzetno važno i humano djelo, a ono što zajednica može učiniti za darivatelje jest dati im ovakve zahvalnice te na taj način priznati njihov trud i rad. U tome veliku i značajnu ulogu ima Crveni križ koji svojim humanitarnim djelovanjem pomaže najpotrebitijima – kazao je Miletić.

Jedan od onih koji su dobrovoljno darivali krv 100 puta je i Ivica Huzanić koji je krv počeo darivati 1992. godine tijekom ratnih zbivanja koja su ga i ponukala na darivanje. Od tada je redoviti darivatelj kad god mu zdravlje to dopusti.

V.d. ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović, u svom je uvodnom obraćanju naglasila kako su darivatelji iz Osječko-baranjske županije u samom vrhu na nacionalnoj razini prema dobrovoljnim darivanjima. Zahvalila je pri tome i svim suradnicima koji im pomažu i sudjeluju s njima na tom putu.

Priznanja za 35 puta darovanu krv primilo je osam žena i dvije žene za 55 puta darovanu krv. Za 50 puta darovanu krv priznanje je primilo 49 muškaraca, za 75 puta darovanu krv 22 muškarca, a za 100 puta darovanu krv 10 muškaraca. Završnu zahvalnicu primilo je sedam osoba te tri osobe za izvanredan uspjeh za 125 puta darovanu krv.

Tekst i foto: OBŽ

Facebook Comments