29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Otvoren Sajam! Nije to samo gospodarski događaj, važno je doći…

4 min read
- Meni nema boljeg kontakta s kupcima, već kroz izlaganje i izravan dijalog. U tri dana sajma u pravilu rasprodam sve. Treći dan mi se zna dogoditi da mi 'štand' izgleda nekako siromašnije, jer je roba već velikim dijelom prodana - kaže nam jedan od poljoprivrednih uzgajivača i prerađivača iz Slavonije.

Otvoren je danas Osječki jesenski sajam! I ako je netko pomislio kako će zbog Covid potvrda, obveznih za izlagače i posjetitelje, Sajam trpjeti, prevario se! Iz Hrvatske i Mađarske stiglo je 200 izlagača na Pampas u Osijeku, a otvaranjem Sajma ‘pustila se i rijeka ljudi’ niz paviljone osječkog strelišta. Napokon, nije to sam gospodarski događaj, mjesto stjecanja ponude i potraže, izlaganja i dogovaranja poslova, mjesto je to gdje je u poslovnom i snažnom društvenom okruženju poželjno vidjeti i biti viđen. I zato je Sajam jedva dočekao dokidanja epidemioloških mjera, a kako bi se moglo sajmovati i u unutarnjem prostoru.

Epidemija nas je brojne naučila kupovati i poslovati ‘online’, no izlagači su organizatoru Osječkom sajmu svoje najave dolaska dostavili još puno ranije, a s tvrdnjom da je uvijek najbolje poslovati uživo, dočim postoje i oni čije se poslovanje teško moglo adaptirati na minule uvjete. Direktor Osječkog sajam Alen Vukašinović ‘u ladici’ je imao prijave još od proljeća. Ljudi se ‘minglaju’, razgovaraju međusobno, dogovore za suradnju, prodaju…

– Meni nema boljeg kontakta s kupcima, već kroz izlaganje i izravan dijalog. U tri dana sajma u pravilu rasprodam sve. Treći dan mi se zna dogoditi da mi ‘štand’ izgleda nekako siromašnije, jer je roba već velikim dijelom prodana – kaže nam jedan od poljoprivrednih uzgajivača i prerađivača iz Slavonije.

Vrata su otvarena danas, 1.10., a Sajam traje do nedjelje. Ulaz je besplatan. I da, odlukom Stožera, za ulazak u zatvoreni dio sajma, unutarnji dio, potrebne su Covid potvrde, kako za izlagače, tako i posjetitelje. Sajam će raditi svakog dana od 10 do 19 sati, od 1. do 3. listopada.

U organizacijskom smislu, sajamsku priredbu činit će tematske cjeline i poslovni događaji:

  • 8. Izložba ženskog poduzetništva – pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije
  • 5. Izložba braniteljskog poduzetništva – pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije
  • 26. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda – u suradnji i pod pokroviteljstvom HGK ŽK Osijek
  • Grupna izložba mađarskih gospodarstvenika i bilateralni susreti mađarskih i hrvatskih gospodarstvenika – pod pokroviteljstvom Vlade Republike Mađarske, Veleposlanstva Republike Mađarske, u suradnji s CEED Osijek

Foto: OsijekExpress.com

(tekst se nastavlja i nakon galerije)

Sajam je danas svečano otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek ističući kako su poljoprivredni proizvođači okosnica gospodarstva Osječko-baranjske županije.

–  24 godine nisu malo i posebna nam je čast biti pokrovitelji ovoga sajma. Ministarstvo poljoprivrede, kroz program ruralnog razvoja i ostale mjere poljoprivredne politike, do sada je na području ove županije alociralo nešto više 600 milijardi kuna, a nešto više od 2,5 milijarde  ugovoreno je za mnoge projekte poljoprivrednih proizvođača i poduzetnika. U razdoblju pred nama očekuje nas gotovo 5 milijardi eura iz fondova EU, i upravo u tom kontekstu želimo i dalje jačati ovo područje, a vjerujem da će Osječko-baranjska županija biti predvodnica u korištenju tih sredstava – poručio je Tušek.

– Osijek je kao sajamski grad svjestan važnosti susreta poduzetnika i gospodarstvenika. Zato u suradnji s Osječko-baranjskom županijom gradimo novo mjesto sajmovanja u Osijeku, kakvoga nema nigdje u Hrvatskoj, a riječ je o Gospodarskom centru. To pokazuje koliko smo fokusirani na sajmovanje i razvoj gospodarstva te koliko želimo Osijek razvijati kao gospodarsko središte ne samo Slavonije i Baranje nego i šire – kazao je Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika.

Na Gospodarski centar osvrnuo se i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, koji je podsjetio kako je izgradnja započela u lipnju te najavio kako se završetak prve faze izgradnje očekuje kroz narednih 18 mjeseci. Dodao je i kako su žensko poduzetništvo i poduzetništvo branitelja dijelovi sajma koje financira Osječko-baranjska županija.

Direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović rekao je kako ukupan sadržaj i aktivnosti koji će se odvijati kroz tri dana sajamske priredbe neupitno svjedoče njezinom značaju, te potrebi i opravdanosti njegovanja sajamske tradicije.

A priredbu ove godine čine tematske cjeline i poslovni događaji, i to izložbe ženskog i braniteljskog poduzetništva, nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda, te grupna izložba mađarskih gospodarstvenika i bilateralni susreti mađarskih i hrvatskih gospodarstvenika.

U sklopu programa održat će se i već tradicionalna manifestacija Dani meda u Hrvatskoj koja će promovirati pčelinje proizvode kroz degustaciju, prodaju, stručno savjetovanje i edukativne aktivnosti, te u okviru koje se održava 26. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda. Osječki jesenski sajam organizira Osječki sajam d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Osijek, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Facebook Comments