Pon. lis 18th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Osječka novinarka Danijela Mikola na izložbi haljina Jovanke Broz: Sačuvala ih je 670!

2 min read
Na izložbu u Beograd otišla je i osječka novinarka 24sata Danijela Mikola, na novinarski 'radni zadatak'. Međutim, teško je ostati ravnodušan ispred tolike modne raskoši minulog vremena

Našla se tu, između ostalog, i haljina u kojoj se Jovanka Broz prvi puta javnosti pokazala kao ‘prva dama’ bivše države. Ta haljina sljedeće godine ‘navršava’ 70 ljeta. Naime, u Beogradu traje izložba haljina Jovanke Broz, supruge Josipa Broza Tita. Izložba će biti otvorena do konca studenog u holu RTS-a, a zapravo je pravo malo svjedočanstvo povijesti ovih i tamošnjih prostora. Postoje svakako razlike između haljina koje je nosila za diplomatske prilike, za međunarodne krugove i one koje je nosila za domaću javnost, a iz čega se također mogu iščitati zanimljive hipoteze. Ono što otkrivaju i etikete na odjeći, kao i na cipelama, nosili su se svakako i domaći proizvođači, tadašnje države.

Na izložbu u Beograd otišla je i osječka novinarka 24sata Danijela Mikola, na novinarski ‘radni zadatak’. Međutim, teško je ostati ravnodušan ispred tolike modne raskoši minulog vremena, a posebno u uvjetima kada šira osječka javnost nagrađivanu osječku i hrvatsku novinarku i autoricu knjige ‘Nestali’ poznaje i po ‘kolekcionarskim sklonostima’ prema cipelama, a kojih, tvrdi se, ima oko 250 pari.

– Ono kad odeš u Beograd na izložbu haljina Jovanke Broz. Žena sačuvala svojih 670 haljina, 90 pari cipela (pih..), 130 pari rukavica, 100-tinjak torbica, velik broj togi i šešira – napisala je na Facebooku Danijela Mikola, dijeleći niz fotografija s izložbe, a u telefonskom razgovoru dodajući kako je točan broj torbica 130, šešira 110…

Ono ‘pih’ je rezultat usporedbe 🙂

– Da, dobro. Imam više cipela. Ali, znam dobro da se među nama ženama krije još takvih kao ja – nasmijala se Mikola.

Kako je, priča se, Jovanka Broz predstavljala, u kakvom potencijalnom scenariju, zadnju liniju obrane Josipa Broza Tita, svaka je njezina torbica, navodno, morala biti dovoljno velika da u nju stane pištolj, kojeg je, opet navodno, i imala uz sebe svaki puta. Jednom joj je pištolj, opet navodno, ispao iz torbice pred uglednicima.

Foto: Facebook, Danijela Mikola (screenshot, prenosimo uz dozvolu vlasnice fotografija)

Facebook Comments