Pon. lis 18th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Beroš: Intenzivira se cijepljenje među zdravstvenim radnicima! U Osijeku 15-tak?

3 min read
"U odnosu na tjedan ranije udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najviše cijepljenih bilježi se među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima i to za 2,8 posto", rekao je Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako se intenzivira cijepljenje među zdravstvenim radnicima čiji je obuhvat sada 71 posto, a najveći porast je među medicinskim sestrama.

“U odnosu na tjedan ranije udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najviše cijepljenih bilježi se među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima i to za 2,8 posto”, rekao je Beroš.

Pohvalio je zdravstvene ustanove na dobroj organizaciji i provedbi primjene covid potvrda u bolnicama. Dosad je testirano 11.567 djelatnika, 41 je bio pozitivan na covid-19 a 36 je odbilo testiranje.

“Ovim ne ugrožavamo ničija prava već upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje”, kazao je.

Beroš je rekao i kako je Ministarstvo zdravstva osnovalo Povjerenstvo za praćenje liječenja u području onkologije radi odgovora na izazove u postcovid razdoblju. Također je s radom započela i Radna skupina za izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti radi donošenja novih rješenja u dostupnosti zdravstvene zaštite. 

Beroš je u povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke rekao kako preventivni programi nastavljeni i tijekom pandemije iako ih je napravljeno 10 posto manje. Istaknuo je i kako se petu godinu bilježi pad mortaliteta od raka dojke za oko 25 posto. 

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin naglasila je kako EU digitalna covid potvrda izdana temeljem brzog antigenskog testa vrijedi 48 sati, ona temeljem PCR testa 72 sata, potvrda na osnovu preboljenja covida-19 vrijedi 180 dana, a ona temeljem cijepljenja 365 dana.

Stožer civilne zaštite donio je od posljednje sjednice Vlade tri nove odluke na nacionalnoj razini, a odnose se na djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi te na pacijente i njihovu pratnju pri dolasku u medicinsku ustanovu.

(Hina)

Neslužbeno, cijepilo se 15-tak zaposlenika KBC-a u Osijeku, protiv bolesti Covid-19, u vremenu između najave potrebe testiranja, kao i prvog i drugog testiranja ovog tjedna, a otkako su za obavljanje posla u krugu bolnice, odnosno zdravstvu, zahtjevane Covid potvrde. Točan broj se u ovom trenutku ne može znati, jer traje anketiranje, a osobe se mogu cijepiti na punktovima, brojnim mjestima, dočim će im biti, moguće je, pružena mogućnost i organizirano u KBC-u u Osijeku. Ali, jedna je odluka bitno pomogla i smanjila broj zaposlenika koji se moraju podvrgnuti testiranju…

– Cijepilo se više zaposlenika, je. Čak Vam i mogu reći broj kojim trenutno raspolažem, ali on će se izmijeniti možda za 5 minuta, možda za sat – kazao je telefonski dr. Domagoj Drenjančević za OsijekExpress.com, slažući se s pretpostavkom da je broj ‘živo tijelo’ i podložan promjenama na dnevnoj razini.

K tome, brojka onih koji se moraju testirati radi Covid potvrde značajno je manja otkako su iz Stožera CZ s nacionalne razine produžili valjanost istih za 3 mjeseca, s 9 na 12.

– I to za oko 20% ili više. Jer, gledajte, posljednji jači epidemijski val, a kada je oboljelo i dosta naših zaposlenika, bio je upravo prije više od 9 mjeseci, usljed čega su brojni preboljeli, ali više nisu imali pravo na Covid potvrdu. Ovo produženje je značajno pomoglo, a radi se o osobama koje su doista razvile imunitet na Covid-19 – zaključio je pomoćnim ravnatelja KBC-a Osijek dr. Drenjančević.

Pa ipak, produženje potvrda za djelatnike u zdravstvu i socijali je, neslužbeno, više interni, naš dokument. Valja ga razlikovati od EU Covid potvrda.

Foto: Pexels (ilustracija) & Youtube (screenshot)

Facebook Comments