Pon. lis 18th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Da bi se učenici vozili ‘bespla’ vlakom, moraju izraditi pametnu karticu!

2 min read
Naime, da od 1. listopada, sve do kraja '22., djeca i učenici osnovnih i srednjih škola mogu besplatno putovati vlakom na području cijele zemlje, to znate.

Zahtjev za pametnu karticu HŽPP-a nalazi se na njihovim mrežnim stranicama. A zašto je to važno? Stoga što besplatan prijevoz vlakom učenici mogu ostvariti putem izrade tog dokumenta. Odnosi se to i na djecu do 18 godina, a koja ne pohađaju srednju školu, jer i oni su zastupljeni na obrascu. Taj isti obrazac, nakon ispunjavanja, mora ovjeriti i obrazovna ustanova koju dijete pohađa.

Naime, da od 1. listopada, sve do kraja ’22., djeca i učenici osnovnih i srednjih škola mogu besplatno putovati vlakom na području cijele zemlje, to znate. No, HŽ su sada objavile i detaljne upute, a koje uključuju izradu i način izrade pametne kartice. Učenici će za pravo besplatnog prijevoza morati napraviti pametne kartice HŽPP-a.

Potvrdu se može, razumije se, izvaditi i putem sustava e-građani ili e-dnevnika. Trebat će učenicima i fotografija u boji, 3×3,5 cm, ne starija od godinu dana. Sve to ispunjeno i prikupljeno donosi se na blagajnu kolodvora ili stanice, a gdje se onda izrađuje kartica. Izrada kartice je 20 kuna. Kartica se preuzima tamo gdje su učenici predali zahtjev.

– Učeniku se na pametnoj kartici dodjeljuje profil za pretplatne i pojedinačne karte. Pretplatna karta odnosi se na relaciju na kojoj učenik putuje svakodnevno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja. Pojedinačne karte preuzimaju se na blagajnama, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku’, stoji na stranicama HŽ-a.

Oni koji otprije imaju pametne kartice, ne moraju izrađivati nove. Učenici koji nemaju pametne kartice, do 1. studenog pravo besplatnog prijevoza ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojem je naveden datum rođenja. To može biti osobna, zdravstvena…, a pokazuje se kondukteru u vlaku.

Vrtićarci ne trebaju pametne kartice, samo prilikom kupnje karte roditelji pokazuju dokument s vidljivim datumom rođenja.

Foto: OBŽ (screenshot)

Facebook Comments