28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stigao raspored cijepljenja za studeni ’21. u OBŽ! Prva, druga i treća doza!

2 min read
Cijepljenje prvom i drugom dozom provodi se na punktovima bez naručivanja. Raspored je na dnu teksta...

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pripremio je nastavak cijepljenja protiv bolesti Covid-19 na području Osječko-baranjske županije tijekom studenoga 2021. godine, i to prvom dozom, drugom dozom te docjepljivanje trećom dozom (Pfizer, Moderna).

Cijepljenje I. i II. dozom (bez naručivanja)

Cijepljenje prvom i drugom dozom provodi se na punktovima bez naručivanja. Na cijepljenje se mogu odazvati i svi hrvatski državljani koji nemaju status osigurane osobe prema zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Republici Hrvatskoj, državljani Republike Hrvatske izvan Republike Hrvatske koji se zateknu na teritoriju Republike Hrvatske kao i ostale osobe koje imaju strano državljanstvo, a zateknu se na teritoriju Republike Hrvatske. Na cijepljenje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu, zdravstvenu iskaznicu te putovnicu ukoliko je osoba strani državljanin.

Cijepljenje III. dozom (naručivanje putem liječnika obiteljske medicine)

Sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

  • TREĆA DOZA predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti osam tjedana nakon druge doze. Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo to su osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom. Vrijeme davanja treće doze za svaku imunokompromitiranu osobu, odluka je specijaliste koji osobu liječi.
     
  • DOCIJEPLJIVANJE „BOOSTER“ dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od druge doze, a kako bi se produljilo trajanje zaštite.

Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza.

Davanje „booster doze“ preporučeno je sljedećim kategorijama stanovništva:

1. Korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom

2. Radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja

3. Zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite

4. Svim osobama u dobi 65 i više godina,

5. Svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama,

6. Svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19. Kako se docjepljivanje i primjena treće doze u imunokompromitiranih osoba provodi samo kod osoba koje nisu preboljele bolest COVID-19, isto se provodi kod liječnika obiteljske medicine ili putem narudžbe osobe od strane liječnika obiteljske medicine na organiziranim punktovima za cijepljenje.

Foto: OBŽ (arhiva, ilustracija, screenshot)

RASPORED CIJEPLJENJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI ZA MJESEC STUDENI ’21. (‘klik’ na link)

Facebook Comments