29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Provedba Erasmus+ razmjene mladih „Priprema, pozor, posao (Business as EUsual)“

2 min read
2020. odobrena nam je razmjena mladih „Priprema, pozor, posao“ u okviru programa Erasmus+ Europske unije i to na natječaju koji je provela Agencija za mobilnost i projekte EU.

Udruga INTERAKTIVA od 2015. godine bavi se radom s mladima te je do sada uspješno realizirala 3 Erasmus+ razmjene mladih u gradu Osijeku, a više od 100 mladih iz Osijeka i okolice omogućili smo da sudjeluju u razmjenama mladih diljem Europe.

2020. odobrena nam je razmjena mladih „Priprema, pozor, posao“ u okviru programa Erasmus+ Europske unije i to na natječaju koji je provela Agencija za mobilnost i projekte EU.

Kroz razmjenu mladih „Priprema, pozor, posao“ cilj nam je bio s 42 mladih iz sedam europskih zemalja: Italije, Gruzije, Poljske, Rumunjske, Latvije, Litve i Hrvatske raspravljati o problemima s kojima se susreću mladi nakon završetka formalnog obrazovanja kada trebaju stupiti na tržište rada. Upravo mladi su bili jedna od skupina koji su najpogođeniji na tržištu rada pogotovo u vrijeme pandemije, pa smo ovim projektom željeli osvijestiti mlade i omogućiti im da razmijene iskustva traženja posla, a ujedno im i pomoći da lakše pronađu poslove u struci jednoga dana.

„Ideja ovakvih projekata je kroz različite radionice, možemo čak reći i kroz igru i zabavne aktivnosti, osnažiti mlade i pomoći im da ojačaju svoje komunikacijske vještine, sposobnost govorenja na stranom jeziku, snalaženja u multikulturalnom okruženju, rada u grupi, ali i jačanje individualnih vještina“, – rekao je Matej Babić, potpredsjednik udruge i voditelj projekta.

Tijekom 9 dana s 42 mladih uspješno smo proveli radionice pisanja životopisa (Europass), radionicu o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, pripremu za razgovor za posao uživo i putem sredstava za udaljenu komunikaciju, simulirali smo razgovore za posao, predstavljanja poslodavcu, a osvijestili smo i koje to kompetencije mogu unijeti u YouthPass nakon završetka projekta. Dakako, kao i svaka druga Erasmus+ razmjena, niti ova nije bila lišena interkulturalnih večeri u okviru kojih su timovi svake države partnera predstavljali svoje zemlje kroz hranu, piće, tradicionalne pjesme i plesove, a sudionici su stigli obići i grad Osijek.

„Omogućiti mladima različite životne dobi (op.a. sudionici su imali od 16 do 29 godina) okruženje u kojem se osjećaju dovoljno sigurno i slobodno da bez zadrške iznose svoje mišljenje, da argumentirano raspravljaju, da se rješavaju strahova i treme, primjerice od javnog nastupa, i da ujedno osvijeste svoje kompetencije možda je jedna od stvari koje nas čine najsretnijima u organizaciji ovakvih projekata. Erasmus+ razmjene mladih su mjesta gdje se sklapaju prijateljstva za cijeli život, i biti dio takvih projekata je pravo zadovoljstvo, pogotovo kada vam 92% sudionika kaže da bi se ponovno vratili u Osijek, na projekt u vašoj organizaciji“ – zaključila je Romana Ćosić, predsjednica udruge mladih Interaktiva.

Tekst i foto: Udruga Interaktiva

Facebook Comments