28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Rijeka smanjila ‘hladni pogon’, Split reducirao, Šibenik ukinuo… Osijek radi normalno!

4 min read
Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak da istupi pojedinaca koji govore o urušavanju zdravstvenog sustava nisu istiniti te da su svi covid i ne-covid pacijenti zbrinuti bez odgode.

– Kapaciteti bolnica udovoljavaju potrebama trenutka, no bude li potrebe, povećat će se pravovremeno, osigurati ćemo dodatne kapacitete. Za Covid bolesnike u KBC-u je osigurno 130 kreveta, u Našicama 30. Našice ćemo podići na 46, a sukladno očekivanjima za sljedećih nekoliko dana – kazao je jučer šef Stožera CZ OBŽ i dožupan Mato Lukić.

Naime, iako su u Rijeci i Splitu već dokinuli ‘hladni pogon’, iz KBC-a u Osijeku nema naznaka za takvom mogućnošću. Štoviše, kaže Lukić, iz razgovora njega i ravnatelja KBC-a Osijek dr. Željka Zubčića došlo se do zaključka kako KBC nastavlja raditi normalno.

(…)

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak da istupi pojedinaca koji govore o urušavanju zdravstvenog sustava nisu istiniti te da su svi covid i ne-covid pacijenti zbrinuti bez odgode.

“Želim apelirati na medije da istupi pojedinaca o urušavanju sustava zdravstva jednostavno nisu u ovome trenutku istiniti. Da, veliki kapaciteti se preusmjeravaju na liječenje covid pacijenata, što je moglo biti izbjegnuto pravovremenim cijepljenjem. Međutim svi covid i ne-covid pacijenti zbrinuti su bez odgode”, rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Nacionalni stožer razmatra potencijalni novi set mjera

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da Stožer razmatra potencijalni novi set mjera za ograničavanje brzine širenja virusa, ali još traju međuresorni razgovori pa će o zaključcima obavijestiti javnost kada mjere budu donesene.

Beroš je istaknuo kako je današnji broj od 6310 novozaraženih u Hrvatskoj daleko najveći broj koji smo do sada zabilježili.

“Uzroci naglog rasta leže u nama samima, u našem nepoštivanju osnovnih epidemioloških mjera, kao i u nedovoljnoj svijesti o koristi cjepiva”, kazao je dodavši da je udio novozaraženih u broju testiranih 43,90 posto.

Samo u posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 233 pacijenta. U proteklih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 72,8 posto nije bilo cijepljeno, a 77,2 posto na respiratoru nije bilo cijepljeno, upozorio je.

No, ohrabruje novoprobuđeni interes građana za cijepljenjem, jučer je cijepljeno najviše do sada, čak 14.379 osoba.

Osiguravaju se dodatni stacionarni kapaciteti

“S obzirom na značajan porast hospitaliziranih Ministarstvo zdravstva uputilo je u stožere civilne zaštite uputu na poduzimanju aktivnosti za osiguranje dodatnih stacionarnih kapaciteta za liječenje na području županija, te određivanje i aktiviranje sekundarnih i tercijarnih centara za zbrinjavanje bolesnika”, kaže Beroš.

U svim bolničkim ustanovama u Zagrebu žurno povećaju stacionarne kapacitete i kapacitete za intenzivno liječenje, kao i izolacijskih kapaciteta u hitnom bolničkom prijemu.

Izvijestio je kako je KBC Rijeka smanjila hladni pogon za 25 posto, Opća bolnica Varaždin povećala je kapacitete za zbrinjavanje na lokaciji Klenovnik, a Opća bolnica Zabok osigurala je dodatne krevete i smanjila kapacitete kardiologije.

Opća bolnica Šibenik nastavlja povećavati svoje kapacitete, ukinut je hladni pogon i zaprimaju se samo hitni pacijenti. Opća bolnica Zadar u dva je navrata povećala svoje kapacitete. KBC Split privremeno obustavlja elektivni operativni program obzirom da su kadrovi preusmjereni na primarno respiratorni intenzivistički centar.

Opća bolnica Pula izradila je plan za prijem većeg broja oboljelih prema kojem su zdravstvene ustanove na području županije u slučaju potrebe obavezne kadrovski i organizacijski pomoći OB Pula.

“U cijelom zdravstvenom sustavu popunjeno je 64 posto stacionarnih i 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje trenutno pripremljenih za tu namjeru, moguće je njihovo širenje”, najavio je Beroš.

Dodatnom dozom cijepljeno gotovo 30.000 osoba

Dodatnom dozom cijepljeno je više od 29.627 osoba. “Do sada je ukupno s 29.306 doza cijepljeno tri posto djece u dobi od 12-14 godina, te 18,6 posto mladih u dobi od 15-19 godina”, izvijestio je.

Nedovoljno pridržavanje epidemioloških mjera, kao i necijepljenje, glavni su uzroci ubrzanog širenja virusa. Posljedice bilježimo na svim razinama zdravstvenog sustava, upozorio je Beroš i ponovno pozvao građane na cijepljenje.

Ministar Božinović izvijestio je kako su u posljednjih tjedan dana proveli 11.578 nadzora.

“Uočeno je da se nepravilnosti najčešće odnose na pružanje ugostiteljskih usluga izvan radnog vremena, nakon 24 sata, nenošenje zaštitnih maski, nepridržavanje propisanog razmaka između stolova i fizičke distance u zatvorenim prostorima, kao i nenošenje maski u javnom prijevozu”, kazao je.

Izdali su 27 prekršajnih naloga, 176 pisanih upozorenja, 14 usmenih rješenja, 25 obavijesti o počinjenju prekršaja. Podnijeto je 10 optužnih prijedloga i naplaćeno 17 novčanih kazni na mjestu prekršaja.

(Hina)

Facebook Comments