28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stigao i ‘Delta plus’ soj koronavirusa! Zabilježen prvi slučaj u državi!

2 min read
Potvrdila je to u petak Hini ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, ocijenivši da sadašnje izuzetno povećanje pozitivnih među testiranima ukazuje na prisutnost tog soja.

U Čakovcu je zabilježen prvi slučaj ‘delta plus’ soja koronavirusa, u u epidemiološkom smislu razlikuje se od ostalih sojeva jer se lakše prenosi i virulentniji je, što znači da izaziva teže kliničke slike, a njime je zaražen 43-godišnji muškarac.

Potvrdila je to u petak Hini ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, ocijenivši da sadašnje izuzetno povećanje pozitivnih među testiranima ukazuje na prisutnost tog soja.

 “A vidjet ćemo uskoro koliko će biti pacijenata hospitalizirano, pa će to biti drugi pokazatelj njegove virulentnosti”, poručila je.

Informacije o ‘delta plus’ soju dobili prije dva dana

Istaknula je da su informaciju o tome kako je riječ upravo o ‘delta plus’ soju dobili prije dva dana, a uzorak je uzet još u listopadu.

Naime, rekla je Payerl-Pal, Zavod redovno od svibnja šalje pozitivne uzorke u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, koji iz svih ostalih laboratorija u zemlji prikuplja uzorke i šalje ih u Švedsku na sekvenciranje, a rezultati se dobivaju s vremenskim odmakom.

“Nažalost, zbog ogromne količine pozitivnih uzoraka taj se odmak povećao. U početku smo dobivali rezultate za dva do tri tjedna, a sad već nemamo povratno rezultate od početka rujna”, kazala je i dodala da nema informacije o tome kakvo je trenutno stanje 43-godišnjaka zaraženog ‘delta plus’ sojem.

Ravnateljica je najavila i kako će Zavod danas obraditi više od 400 uzoraka koje su djelatnici prikupili na terenu.

“Jučer smo imali veliki broj, 207 pozitivnih od 392 testirana uzorka. To su visoki udjeli pozitivnih, preko 30 posto, a imali smo i 50 posto prekjučer, što je izuzetno visoka incidencija”, istaknula je Payerl-Pal.

Maska je nužna, cijepljenje ključ rješenja

Pozvala je građane na pridržavanje svih već poznatih epidemioloških mjera, naglasivši kako nema prijepora o tome da je maska nužna jer sprječava širenje virusa među populacijom.

Ponovila je kako je cijepljenje ključ rješenja ovog složenog stanja koje nas okupira već gotovo dvije godine.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović izjavio je Hini kako, prema informacijama kojima raspolaže, spomenuti zaraženi muškarac nije hospitaliziran u bolnici.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments