29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku prvi put nastupa gitaristički virtuoz Petrit Çeku! ‘Pogorelić na gitari’!

2 min read
Nakon Varaždinskog komornog orkestra, Hrvatskog baroknog ansambla i Zagrebačkih solista, u Osijeku će prvi put nastupiti hrvatsko-kosovski gitaristički virtuoz Petrit Çeku.

Koncertni ciklus grada nastavlja svoj uspješni niz i pred osječku publiku dovodi i spaja vrhunske instrumentaliste i glazbenike – nakon Varaždinskog komornog orkestra, Hrvatskog baroknog ansambla i Zagrebačkih solista, u Osijeku će prvi put nastupiti hrvatsko-kosovski gitaristički virtuoz Petrit Çeku – javljau iz Kulturnog centra…

Ovaj princ gitare iz Prizrena, izdanak cijenjene i glasovite zagrebačke škole gitare i klase profesora Darka Petrinjaka, privatno nenametljiv, discipliniran i duboko uronjen u svoj osebujni glazbeni svijet, na (svjetskim) pozornicama pretvara se u solista koji publiku, jednako nenametljivo i polagano uvodi u nezamislivu čaroliju svoje interpretacije.

Rođen u vrijeme najvećih previranja na Kosovu, prestrašen ratnim vihorom i neizvjesnošću, priča je to o talentu koji je unatoč svemu našao svoj put do samih gitarističkih vrhunaca.

Nastupao je po Europi i Sjevernoj Americi, a svojim izuzetnim senzibilitetom i umjetničkom izražajnošću privukao je mnoštvo obožavatelja diljem svijeta, zbog čega ga je jednom prilikom Branimir Pofuk, kolumnist i glazbeni kritičar, nazvao „princom gitare“.

O njegovim uspjesima govori činjenica da je dobitnik 9 prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima u Njemačkoj, Italiji i SAD-u, a 2004. godine predstavljao je Hrvatsku na natjecanju Europska glazbena nagrada za mlade gdje je osvojio značajnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora.

Osim toga, dobitnik je svih važnih nagrada za mlade glazbenike – Nagrade „Mladi glazbenik godine“ Zagrebačke filharmonije, „Ivo Vuljević“ Hrvatske glazbene mladeži, „Ferdo Livadić“ Samoborske glazbene jeseni, brojne prve nagrade na internacionalnim gitarskim natjecanjima…. Nastupio je kao solist uz mnoge simfonijske orkestre te surađivao s glazbenim velikanima.

Petrit Çeku jednom je izjavio da su njegova dva idola Mozart i Pogorelić: „ S jednim i s drugim provodio sam sate i dane, a da bih mu bio bliže, Pogoreliću sam na koncertu (u Lisinskom) listao partituru.“

Nekoliko godina kasnije, do zadnjeg mjesta Petrit Çeku napunio je Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog sa stajaćim ovacijama, što dovoljno govori o izvedbama ovog mladog umjetnika.

Ovaj vikend, odvojite subotnju večer, 6.11., za jedan izvrstan koncert – Petrit Çeku u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20.00 sati u sklopu Koncertnog ciklusa grada.

Obavještavamo sve cijenjene posjetitelje koncerta da je za prisustvo koncertu na ulazu  potrebno predočiti COVID potvrdu. Obzirom da je Kulturni centar Osijek bez COVID potvrda morao voditi računa o ograničenju broja sjedećih mjesta sukladno veličini prostora, uvođenjem COVID potvrda želi se omogućiti  većem broju ljudi da mogu doći i uživati u koncertu, a istodobno voditi brigu o javnom zdravlju u vrijeme ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Ulaz na koncert je SLOBODAN, bez prethodne najave putem e-maila ili telefona, ali isključivo uz predočenje COVID potvrde.

Foto: Atdhe Mulla (ustupljeno iz KC-a za objavu)

Facebook Comments