29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

dr. Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek: Radimo u punom pogonu! Popunjenost kreveta je 55%

2 min read
Bude li epidemija jačala, brojke rasle, bude li opterećenja za bolnicu, morat ćemo reducirati 'hladni pogon' - kazao je dr. Zubčić.

Prvu dozu cjepiva dobilo je prošli tjedan 76% više građanki i građana u Osječko-baranjskoj županiji no što je to bio slučaj tjedan ranije. Nove mjere su, zacijelo, ubrzale cijepljenje protiv bolesti Covid-19 i ovdje, a ne samo u Zagrebu. Brifirao je o tim podatcima šef Stožera CZ OBŽ i dožupan Mato Lukić, a u društvu ravnatelja osječkog KBC-a dr. Željka Zubčića. Bili su uz ministricu Natašu Tramišak ‘na inspekciji’ gradilišta OHBP-a osječkog KBC-a.

– Primaju se pacijenti svaki dan, normalno – nastavio je Lukić, sugerirajući kako se osječki bolnički sustav dobro drži s obzirom na visoke brojke novozaraženih osoba prethodnih dana.

Preuzeo je razgovor dr. Zubčić…

– Povećali smo Covid kapacitete na 150 kreveta. Sada je popunjenost oko 55-60%. Još nije kritično. Imamo i dovoljno kadrova. Sve se odrađuje. Kako je svaki val epidemije do sada bio slabiji nego prethodni, očekivali smo da će biti lakše, ali brojke su visoke. Bude li epidemija jačala, brojke rasle, bude li opterećenja za bolnicu, morat ćemo reducirati ‘hladni pogon’ – kazao je dr. Zubčić.

– Sada radimo u punom pogonu. Naše ekipe su u epidemiji već godinu i pol, navikli su biti i operativni i oprezni. A jakom trijažom sprječavamo ‘proboj’ virusa u KBC – zaključio je.

Danas su u osječkom KBC-u 82 Covid-19 pacijenta/ice. Na respiratorima su 23. Osječki KBC ima 87 respiratora, od čega je trećina 29. Kada se trećina popuni, a obzirom da respiratori služe i za druge odjele i druge pacijente, ‘hladni pogon’ se počinje reducirati.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments