Uto. sij 25th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić: Osigurano još 512.000 kuna za još kvalitetnije obroke djece u školama!

3 min read
Osječki gradonačelnik Ivan Radić predstavio je projekte koji čine nadopunu već postojećeg projekta Grada i Županije, a koji osiguravaju kvalitetniju prehranu za učenike i smanjuju udio financijskih sredstava koje Grad Osijek izdvaja iz svog proračuna za besplatne školske obroke za sve osnovnoškolce.

Grad Osijek će pojačati obroke ‘klincima’ u Osnovnim školama kojima je osnivač. Sve škole s područja Grada Osijeka, svaka od 21 škole, sudjeluje u projektu koji je Grad osigurao još 512.000 kuna godišnje, a kako bi ‘jauzine’ djeci bile jače, bolje, prirodne, zdrave… Osječki gradonačelnik Ivan Radić predstavio je projekte koji čine nadopunu već postojećeg projekta Grada i Županije, a koji osiguravaju kvalitetniju prehranu za učenike i smanjuju udio financijskih sredstava koje Grad Osijek izdvaja iz svog proračuna za besplatne školske obroke za sve osnovnoškolce.

– Vjerujem da znate kako smo jedini veći grad koji osigurava besplatne školske obroke za svu djecu u Osijeku. To činimo u omjeru 50%-50% sa Županijom. To stoji godišnje oko 3.000.000 kuna, a danas želimo predstaviti nadopunu kroz dva projekta i kroz alternativne načine financiranja, koji rasterećuju gradski proračun – počeo je gradonačelnik Radić.

– Tako sa zadovoljstvom mogu reći kako se ove godine na projekt „Škole jednakih mogućnosti“ uključilo do sada najveći broj škola kojima smo osnivači, njih 19. Ovim projektom smo putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz Fonda europske pomoći osigurali gotovo milijun kuna za djecu iz obitelji koje su uglavnom korisnici prava na dječji doplatak. Na taj način izravno smo u proračunu Grada Osijeka uštedjeli milijun kuna koje ćemo moći raspodijeliti na neke druge važne projekte – istaknuo je gradonačelnik Radić na konferenciji za novinare.

– Drugi veliki projekt koji se odnosi na besplatne obroke je projekt koji smo proveli u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o „Školskoj shemi voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda“. U tom projektu sudjeluju sve osnovne škole s područja Grada Osijeka odnosno 21 škola. Cilj ovog projekta je promicanje zdrave prehrane odnosno povećan unos voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda. Za tu namjenu Agencija je Gradu Osijeku za ovu školsku godinu za 21 školu odobrila iznos od 512 tisuća kuna – nastavio je Radić.

– Dakle, kroz ova dva projekta „Škole jednakih mogućnosti “ i u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo iz dva vanjska izvora za ovu namjenu sa 1,5 milijuna kuna. Primjerice u 2021. godini smo za besplatne obroke osigurali preko 3 milijuna kuna u gradskom proračunu, što će se sada nakon ovoga iznosa i smanjiti. Pored toga smo podigli kvalitetu prehrane u školama i obuhvatili najveći broj osnovnih škola do sada sa ovim projektima na području Grada Osijeka – zaključio je osječki gradonačelnik, te najavio da će se u suradnji s Vladom Republike Hrvatske 7. prosinca ove godine Grad Osijek uključiti i u projekt „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“ – zaključio je, dodajući kako će ‘klinci’ na medni dan, prvašići na 7. 12., dobiti teglicu meda.

Novinare je zanimala i razlika u obrocima između pojedinih škola, budući da, primjerice, OŠ Višnjevac, čiji je ravnatelj bio na ‘pressici’, kuha tople obroke, što je Dane Končar obrazložio postojanjem uvjeta, ali izrazio i svjesnost kako nemaju sve škole mogućnost pripreme toplih obroka i da se to radi u takozvanom ‘produženom boravku’. Pročelnik u Gradu Osijeku Dražen Alerić dometnuo je kako se nada u skoroj budućnosti takav model ‘preliti’ i u druge škole u Osijeku.

Foto: Grad Osijek

Facebook Comments