14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ljekarne OBŽ od 1.10. do jučer prodale 12.000 antigenskih testova! Država u 3 mj. milijun!

2 min read
- Nije nestašica, nije. Kolege dnevno vode računa o nabavi. To je praktički prva stvar koju ujutro, po dolasku na posao, analiziramo i naručujemo. Izazovno je, ali neće ih manjkati. Razumijemo ljude, nabavljamo i vodimo računa da su sve ljekarne u našem sustavu dobro pokrivene - kazala je Martina Gavran Duvnjak.

Ljekarne Srce, odnosno Ljekarne Osječko-baranjske županije u 40-tak dana, točnije od 1.10. do jučer, 9.11., prodale su 12.000 brzih antigenskih Sars-CoV-2 testova. Štoviše, u samo 9 dana ovog mjeseca, od 1.11. do 9.11., prodano je 5.400. Taj kućni i relativno jeftini, ali kažu vrlo točan test, ne priznaje se za Covid potvrdu, odnosno potvrdu oboljenja, ali ga građani itekako kupuju radi samokontrole situacije i procjene, a gdje se usljed pozitivnih testova, vjeruje se, javljaju svojim liječnicima. Podatak o nevjerojatnom broju prodanih testova potvrdila nam je jutros u telefonskom razgovoru glasnogovornica Ljekarni Srce Martina Gavran Duvnjak.

– Nije nestašica, nije. Kolege dnevno vode računa o nabavi. To je praktički prva stvar koju ujutro, po dolasku na posao, analiziramo i naručujemo. Izazovno je, ali neće ih manjkati. Razumijemo ljude, nabavljamo i vodimo računa da su sve ljekarne u našem sustavu dobro pokrivene – kazala je Martina Gavran Duvnjak.

Inače, oko milijun komada Covid testova za samokontrolu prodano je u hrvatskim ljekarnama u posljednja tri mjeseca i nekoliko dana studenoga, a prodaja i dalje raste. Tu je procjenu Hini u srijedu potvrdio član Uprave Medike Jakov Radošević i kazao da se svi testovi koji dođu u ljekarne prodaju iste sekunde, pa je tako konkretno od brojnih veledrogerija u zemlji samo Medika u posljednja dva mjeseca prodala oko 450.000 Covid testova za samokontrolu.

– Da, mislim da je u Hrvatskoj u zadnja dva ili tri mjeseca sigurno prodano 1.000.000 komada Covid testova za samokontrolu. Tu govorimo o mjesecu kolovozu, rujnu, listopadu i nekoliko dana studenoga – izjavio je Radošević.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Facebook Comments