19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad Osijek, ‘zlu ne trebalo’ osigurava ‘zmijolovce’ i sokolare za rastjerivanje vrana!

2 min read
Makar nitko ne očekuje problem, bolje je uvijek imati rješenje odmah, pojavi li se problem.

Osijek minulih godina zapravo i nije imao problem o kojem se pisalo i govorilo u Slavoniji. No, Osijek je odlučio ‘zlu ne trebalo’, nastaviti biti spreman odgovoriti ovakvom izazovu. Makar nitko ne očekuje problem, bolje je uvijek imati rješenje odmah, pojavi li se problem.

Prošlog je ljeta Slavonija čitala medijske članke o povećanom broju zmija, o nerijetkim ulascima ‘neželjenih gostiju’ u dvorišta ili kakve prostorije ostave, jednako tako i o jedinom ‘zmijolovcu’ iz Slavonskog Broda, no Grad Osijek spreman je i bio i bit će spreman za svaku eventualnu intervenciju i sljedećih godina, jer Grad je jučer Pozivom zatražio dostavu ponuda mogućih certificiranih ponuditelja za usluge hvatanja i premještanja zaštićenih vrsta zmija, kao i prava lova i sokolarenja vrana i golubova na području grada Osijeka.

Naime, Zakon utvrđuje da je na površinama, na kojima je zabranjeno ustanovljivanje lovišta, divljač dužan štititi korisnik te površine i da lov divljači na površinama na kojima je zabranjeno ustanovljivanje lovišta obavlja korisnik te površine ako je registriran za obavljanje lovstva ili lov može povjeriti registriranoj pravnoj ili fizičkoj osobi. Gradsko vijeće Grada Osijeka još je ’19. godine donijelo Odluku o proglašenju površina izvan lovišta na području Grada Osijeka, kojom je utvrđena površina izvan lovišta na području Grada Osijeka, koja obuhvaća dijelove administrativnog područja Grada Osijeka s naseljima: Brijest, Briješće, Josipovac, Klisa, Nemetin, Osijek, Podravlje, Sarvaš, Tenja, Tvrđavica i Višnjevac.

S obzirom na činjenicu utjecaja klimatskih promjena, te time i promjene obitavališta strogo zaštićenih vrsta sve je češća pojava zmija na području grada, stoji u uopćenom, ali i detaljnom opisu radnog zadatka iz spomenutog Poziva, a gdje se dodaje da je nakon brojnih upita i apela građana stvorena potreba za organiziranom aktivnošću hvatanja i premještanja jedinki strogo zaštićenih vrsta zmija iz stambenih objekata, pratećih objekata i vozila, a sve u interesu javnog zdravlja i sigurnosti ljudi.

Onaj izvršitelj koji ‘osvoji’ ovaj natječaj, imat će, sukladno Programu zaštite divljači na području Grada Osijeka za razdoblje od godinu dana ‘čast’ hvatanja i premještanja jedinki strogo zaštićenih vrsta zmija unutar stambenih i/ili pratećih objekata i/ili vozila, te redovni, sanitarni i redukcijski odstrjel vrana i golubova, rastjerivanje sokolarskim pticama i hvatanje vrana lovkama.

Važno je znati da se izvršitelj obvezuje ugovorom reagirati unutar 30 minuta od poziva naručitelja, Grada. A Vi? Vi se trebate javiti standardno, na 112.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments