Ned. stu 28th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Potpisan ugovor o izgradnji podvožnjaka! Radić: Osijek je središte i metropola Slavonije!

4 min read
- Osijek jest i mora biti središte i metropola Slavonije - zaključno je kazao Radić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić potpisao je danas ugovor o izvođenju radova na izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. L.B. Mandića u Osijeku. S druge strane ugovora potpis je stavio izvođač radova, Zoran Škorić za Osijek Koteks. Uz njih je nazočan bio i Župan OBŽ Ivan Anušić. I izgradnja dugoočekivanog podvožnjaka može početi!

– Danas smo potpisivanjem ugovora o izvođenju radova počeli realizaciju jednog od najvećih prometnih projekata u Osijeku u posljednjih 30 godina. Ovo je bila je jedna od najopterećenijih cesta u cijeloj zemlji, danas svakako u Osijeku. Ovim rješenjem otvaramo jugozapadni dio grada, povećavamo protočnost prometa, osiguravamo pretpostavke razvoju – počeo je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Grad Osijek to financijski sam ne bi mogao ‘izgurati’ sam, no ‘lobiranje’ gradonačelnika i župana je na nacionalnoj razini osiguralo sredstva. Vlada je ‘zavukla ruku u džep’, 85% sredstava stiže i europskog fonda, 15% iz resornog ministarstva. Radovi počinju, rok je do kraja ’23. godine, odnosno 20 mjeseci. Uz podvožnjak dolazi cesta, most, biciklističke i pješačke staze, rasvjeta…

– Osijek jest i mora biti središte i metropola Slavonije – zaključno je kazao Radić.

– Za nas kao izvođača ovo je vrlo izazovan projekt, a kakve mi volimo raditi. Dodatno je naše zadovoljstvo to što se to događa u našem gradu, što to podiže kvalitetu života ovdje, za nas, a mi ćemo kao izvođač učiniti sve da se radovi privedu kraju u zadanim rokovima – kazao je Škorić.

– Drago mi je da smo nakon nekoliko godina zajedničkog truda i rada došli do ovoga. Više godina smo gradonačelnik, kao saborski zastupnik, i ja zagovarali ovo rješenje. Ovo su generacije čekale niz godina. Rješavamo jedan od najvećih ‘čepova’ i problema prilaza gradu. S ovim projektom i nizom drugih projekata koje realiziramo, od RDC-a, GC-a, popunjenom zonom u Nemetinu…, podiže se kvaliteta života u Osijeku i Slavoniji, Osječko-baranjskoj županiji – nizao je Ivan Anušić, župan OBŽ.

Foto: OBŽ

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića vrijedan 54,4 milijuna kuna potpisali su u četvrtak gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić i član Uprave Marko Tadić.

Riječ je o dugoočekivanom kapitalnom projektu koji će riješiti gorući problem prometnih zastoja u jednoj od najprometnijih ulica u Osječko-baranjskoj županiji, kolokvijalno zvanoj ,,Čepinskoj” te u cijelosti promijeniti vizuru tog dijela grada. Projekt je financiran 85 posto iz Kohezijskog fonda i 15 posto iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

– Današnjim potpisom ugovora započinjemo realizaciju jednog od najvećih prometnih projekta na području Osijeka u posljednjih 30 godina. Ovo je jedno vrijeme bila najopterećenija lokalna cesta u cijeloj Hrvatskoj, sada je najopterećenija gradska transverzala. Snažnim zalaganjem Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Anušićem, Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava osigurali smo sredstva za rješenje najvećeg prometnog čepa u gradu. Grad Osijek samostalno ne bi mogao financirati ovaj projekt, zato zahvaljujem Vladi i svima koji sudjeluju u ovom projektu – rekao je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako se u blizini nalazi ,,S cesta” gdje Grad i Županija zajedno grade Gospodarski centar te istaknuo kako ovakvim prometnim rješenjima i infrastrukturom Osijek potvrđuje svoju poziciju središta i metropole istočne Hrvatske.

Uz izgradnju samoga podvožnjaka, radovi uključuju denivelaciju ceste ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb, izgradnju dvaju mostova – cestovnog i željezničkog, kao i ceste ispod mostova, te izgradnju pješačke i biciklističke staze, javne rasvjete i oborinske odvodnje. Rok izvođenja radova je 20 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Uime izvođača radova Zoran Škorić rekao je kako su u tijeku pripremni radovi te da uskoro slijedi zatvaranje prometa na cijelome zahvatu u dužini od 400 metara. Ocijenio je kako ono neće ugroziti gradski promet, te najavio prve radove koji uključuju izmještanje željezničke pruge.

Osim ovoga ugovora, danas je sa Zamjenikom direktora IGH Regionalnog centra Osijek Ernestom Evićem potpisan i ugovor za uslugu stručnoga nadzora vrijedan 1,2 milijuna kuna, a svečanome potpisivanju ugovora nazočio je i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

– Generacije sanjaju taj podvožnjak i rješenje tog prometnog problema. Projekt je dosta zahtjevan, a olakšat će ulaz i izlaz iz južnog dijela grada, kao i prilaz budućem Gospodarskom centru. S ovim projektima i nizom drugih, poput popunjavanja Zone Nemetin, RDC-a za voće i povrće, Prve gimnazije, KBC-a i drugih, Osijek doista postaje ono što i je, metropola istočne Hrvatske – zaključio je župan Anušić.

Facebook Comments