29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

EFOS uvodi Covid potvrde za studente za veća predavanja, a PRAVOS od 1. prosinca!

3 min read
U Osijeku je tu instituciju Covid potvrde prvi, barem objavom, odlučio primijeniti Ekonomski fakultet. Njihova objava otkriva kako će u tjednu kasnije, budući da prvi pred nama idu 'online', za predavanja u većim skupinama studenata, Covid potvrde biti potrebne. Nadalje, Pravni fakultet najavljuje primjenu od 1. prosinca za sve koji otvore njihova vrata.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je, upitan za komentar situacije gdje su neki fakulteti već najavili primjenu Covid potvrda i od studenata, odgovorio kako oni to sukladno autonomiji Sveučilišta mogu zatražiti, ali i da u ovom trenutku odlukom Stožera civilne zaštite nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status cijepljenosti, preboljenja ili negativnog testa Covid potvrdama, dodajući da su potvrde svakako primjerene i potrebne za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno, primjerice studenti medicine, sestrinstva, učiteljskih fakulteta…, a koji odlaze na praksu.

U Osijeku je tu instituciju Covid potvrde prvi, barem objavom, odlučio primijeniti Ekonomski fakultet. Njihova objava otkriva kako će u tjednu kasnije, budući da prvi pred nama idu ‘online’, za predavanja u većim skupinama studenata, Covid potvrde biti potrebne. Nadalje, Pravni fakultet najavljuje primjenu od 1. prosinca za sve koji otvore njihova vrata.

– Uvažavajući preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Sveučilišta u Osijeku u nastavku se nalaze informacije za održavanje nastave… – započinje svoju objavu na mrežnim stranicama EFOS i objašnjava…

  • U tjednu od 15. – 21. studenog nastava će se održavati online (kako bi se mogli pripremiti za održavanje nastave prema najnovijim preporukama).
  • Od 22. studenog sva nastava odvijat će se kontaktno u dvorani prema prema modelu:
  • Predavanja, vježbe i seminari na kolegijima na kojima je upisano manje od 50 studenata održavat će se u obliku kontaktne nastave prema postojećem rasporedu, bez mogućnosti online prijenosa. Za dolazak na predavanja iz ovih kolegija nije potrebno dostavljati digitalne Covid potvrde.
  • Na predavanja iz kolegija na kojima je upisano više od 50 studenata mogu pristupiti studenti koji imaju valjanu digitalnu potvrdu ili negativni važeći test (napravljen prema preporukama stožera). Za studente koji ne mogu dostaviti Covid potvrdu omogućit će se online prijenos nastave u realnom vremenu, putem platforme ZOOM. Uz kolegije na kojima je potrebno posjedovati Covid potvrdu, stajat će napomena u rasporedu sati.

Upute uz EFOS objavio je na mrežnim stranicama i Pravni fakultet u Osijeku, a obraćajući se kolegicama i kolegama…

– Sukladno mjerama koje Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske planira uvesti od 15. studenog 2021. za državne i javne službe, u kontekstu povećanja sigurnosti prilikom obavljanja poslova koji se neće ograničavati, za sve djelatnike Pravnog fakulteta Osijek od sljedećeg tjedna (15. studenog 2021. – nadalje) bit će obvezno posjedovanje EU digitalne Covid potvrde ili negativnog nalaza testa na koronavirus, kao preduvjet za obavljanje poslova i djelatnosti. Osobe koje iz opravdanih razloga ne mogu izvaditi Covid potvrdu, a posjeduju dovoljnu razinu sigurnosti, mogu to dokazati predočenjem drugog dokaza, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (Odluka – obvezno testiranje). U skladu sa najavljenim mjerama da će i za sve one koje dolaze u prostorije ustanova i institucija državnih te javnih službi biti također potrebne EU digitalne Covid potvrde, obavještavamo da ćete od 1. prosinca 2021. biti u obvezi posjedovati EU digitalnu Covid potvrdu, potvrdu o primljenoj prvoj dozi cjepiva ili negativni nalaz testa na koronavirus (brzi antigenski ili PCR test) prilikom dolaska u prostorije Fakulteta. Na Pravnom fakultetu Osijek bit će organiziran posjet mobilnih timova za cijepljenje, kako bi se osigurala dostupnost cijepljenja svim studenticama i studentima Fakulteta, a o terminima ćete biti naknadno obaviješteni – stoji u obavijesti koju potpisuje Uprava fakulteta.

Ostali fakulteti za sada na svojim mrežnim stranicama ‘šute’ ili prenose Odluke Stožera, bez dodatnih tumačenja.

Foto: Pixabay (ilustracija) & EFOS, PRAVOS (screenshot)

Facebook Comments