22. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ines Novak: Djeca su naša budućnost – floskula ili činjenica koju odrasli trebaju osvijestiti?

4 min read
Više od 10 godina Ines Novak radi u civilnom sektoru u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku i brojne edukacije vezane uz rad s djecom. Pokretačica je i voditeljica brojnih inicijativa, aktivnosti i projekata za djecu, a od 2015. godine predsjednica je Dječjeg kreativnog centra Dokkica. Majka je troje djece.

Ovo je šesta godina otkako DOKKICA obilježava Međunarodni dan dječjih prava ili Svjetski dan djece, a ove je godine zahvaljujući mojoj kolegici Ivani Majksner, profesorici hrvatskog jezika i književnosti i filozofije, akcija obilježavanja organizirana kao panel-rasprava sa srednjoškolcima. Glavnu riječ na ovom panelu pod nazivom Dječja prava, sloboda i odgovornost vodile su tri učenice III. gimnazije  Iva Matišić, Erona Jahaj i Sara Rukavina, koje su se nekoliko tjedana uz mentorsku podršku moje kolegice, i jedno zanimljivo predavanje izv. prof. dr. sc. Gorana Tanackovića Faletara s Filozofskog fakulteta u Osijeku, pripremale za ovaj važan događaj.

Znate li kakav je osjećaj kad omogućite djeci da slobodno izraze svoje mišljenje? Za mene predivan. Kako je divno slušati razmišljanja mladih, a u isto vrijeme i poražavajuće za društvo kad progovore o problemima i kršenju dječjih prava u svojim obiteljima i školama.

Debelo smo zakazali! O tome sam već puno puta govorila i pisala. Neoprostivo je nama odraslima izvlačiti se na nedovoljna znanja i nerazumijevanje dječjih prava, posebno na participativna prava u 21. stoljeću, rekla je jedna od jučerašnjih mladih panelistica, naglasivši kako odrasli mogu brzo doći do informacija zahvaljujući svijetu na dlanu i kako se može, ako se želi, poboljšati položaj djece u obitelji i školi.

Možemo li se doista u današnjem svijetu opravdati djeci neznanjem uz jasne propise i brdo informacija? Teško, očito. Mnogi odrasli nisu kadra (primjereno/ normalno) razgovarati s djecom i poslušati njihovo mišljenje. Jedna od panelistica kaže da je glavni problem nepoštivanja mišljenja djece taj što mnogi odrasli misle da su djeca manje pametna od odraslih, a sličnog su mišljenja i par sudionika panela. Na tragu istine o nezrelosti dječjeg uma i želje i potrebe te, u konačnici, i njihovog prava na izražavanje mišljenja, stoji veliko pitanje: KAKO? Kako pomiriti svijet djece i odraslih u korist djece?

Koliko ste puta u životu čuli izjavu Djeca su naša budućnost? Često ju perfidno koriste političari, iskreno pjesnici, ali i motivirani pojedinci; stručnjaci, zagovornici dječjih prava i organizacije orijentirane na stvaranje boljih uvjeta za djecu. Koliko ste puta čuli nešto poput Ovo su naša djeca… trebamo im osigurati najbolje uvjete razvoj… omogućiti razvoj potencijala… i sl.?

Djeca jesu naša budućnost, ali i njihova, no kako će ju stvarati u ovoj društvenoj instant zbilji, ne samo da nije jasno, nego se ne vide ni naznake boljitka. Dok nam Instagram odgaja i obrazuje djecu zaboravljamo da im na taj način oblikujemo instant umove. A nisu oni krivi što im je zanimljiviji Instagram i TikTok od prosječnog roditelja i nastavnika. Pa što smo očekivali u revolucionarnom napretku tehnologije i digitalije, a stagnaciji ili pak devijaciji socijalizacije i humanosti? Ima li tko da je predvidio drukčiji scenarij? Je li uopće tko razmišljao o djeci u tome svemu?

U svemu tome djeca ipak suptilno osjete što nije dobro i neka hrabro, poput naših jučerašnjih panelistica, pokušavaju izraziti mišljenje o stvarima koje ih se tiču i to je njihovo pravo, zapisano u UN Konvenciji o pravima djeteta čija je stranka i Republika Hrvatska od 1991. godine, ali zapisano i u srcima onih kojima je doista stalo do djece. Pravo proizlazi iz potrebe, a potreba se razlikuje od želje o čemu je također jučer pojašnjavala jedna od mladih panelistica. Itekako ih se tiče što je nasilje prisutno gotovo svakodnevno, što roditelji ne znaju s njima razgovarati i biti im podrška, što ih većina nastavnika ne uvažava, ne podučava kako spada, što neki od nastavnika ignoriraju nasilje u školama, što se često ne osjećaju sigurnima podijeliti važne informacije i probleme nastavnicima ili stručnoj službi… 

I tako, dok neki nastoje naći puteve do dječjih umova i srca, neki koji bi to trebali po di foltu, ne rade. Bolna je činjenica da će ova (ranjena) djeca i mladi postati (ranjeni) odrasli – oni koji će morati dalje voditi ovaj svijet, ako će ga uopće moći voditi, jer pitanje je što im to ostavljamo u naslijeđe. Bolna je činjenica što djeca i mladi odrastaju s odraslima koji su izgubili zdrav razum.

Djeca su (sigurno) naša budućnost – razumjeli mi to ili ne, a na današnji dan promislimo kolike su nam šanse za bolju budućnost ukoliko ne počnemo graditi bolje mostove s djecom. Mladi su umovi jači od umova odraslih zato što imaju vrhunski potencijal – maštu. Mašta može probiti surove granice realnosti i stvarati neke nove (bolje) svjetove.

Shvatite da u djeci leži potencijal za bolji svijet!

Foto: Ines Novak (osobna arhiva)

Facebook Comments