29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Država tužila Možemo! zbog više žena na listi za Gradsko vijeće Osijeka! Benčić: Apsurd!

3 min read
- Imala sam danas čast, rekla bih 'gušt' zastupati našu stranku na Sudu. Dok se protiv drugih podižu optužnice zbog korupcije, ponosna sam na nas što se protiv nas podigla optužnica iz ovog razloga - počela je Sandra Benčić, saborska zastupnica i članica Možemo!, dodajući kako je cijela situacija 'nakaradna'...

Politička platforma Možemo! suočava se s tužbom države zbog ‘previše žena na svojoj listi na lokalnim izborima u Osijeku’, danas se saznalo na konferenciji za novinstvo stranke, a koja je održana u Osijeku na središnjem trgu. Objavili su iz stranke i na Facebook stranici ovu nesvakidašnju vijest i situaciju, a u uvjetima gdje je vrlo često situacija potpuno obrnuta, gdje političke stranke ‘muku muče’ namaknuti dovoljan broj žena na svojim listama.

– Nevjerojatno, ali istinito: država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer smo na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali – previše žena! Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene – napisali su iz Možemo!

– Prijavljeni smo stoga što smo na kandidacijskoj listi za Gradsko vijeće imali 23 žene. To je prvi takav slučaj koliko mi znamo. Ovakva interpretacija Zakona zahtjeva našu reakciju. U vrijeme kada smo počeli okupljati aktiviste u Osijeku imali smo upravo takav omjer žena i muškaraca. Već smo tada bili svjesni da se takva interpretacija Zakona ne može odnositi na našu listu… – govorila je danas osječka gradska vijećnica Katarina Kruhonja, a koja je prva stala danas pred medije.

– Imala sam danas čast, rekla bih ‘gušt’ zastupati našu stranku na Sudu. Ponosna sam na nas što se protiv nas podigla optužnica iz ovog razloga – počela je Sandra Benčić, saborska zastupnica i članica Možemo!, dodajući kako je cijela situacija ‘nakaradna’…

– Zašto? Smisao i svrha Zakona o ravnopravnosti spolova, zapravo odrednice koje kažu da na kandidacijskim listama treba biti najmanje 40% podzastupljenog spola, postavljene su zato da bi više žena participiralo u hrvatskoj politici. Ne muškaraca, jer njih već imamo, nego žena… – nizala je Benčić.

– U drugom članku se definira koji je podzastupljeni spol… onaj kojeg ima manje od 40% u tijelima političke reprezentacije, dakle Saboru, Vladi, vijećima… Da bi vi primjenili preferencijsku mjeru, mora se raditi o spolu koji je podzastupljen. Dakle, je su li muškarci podzastupljeni? Nisu. Stoga se odredba o davanju prednosti muškarcima, o davanju 40%, ne može se primijeniti… – nastavila je Benčić, dodatno pravno detaljizirajući o ovom nesvakidašnjem slučaju, nazivajući ga apsurdom i vjerujući da će Općinski sud odlučiti u njihovu korist.

Dodala je još i da se sljedećih 10 godina situacija neće bitnije izmijeniti u korist žena da bi muškarci bili podzastupljeni spol.

– Praksa Europskog suda pravde pokazuje – da bi se primijenila mjera koja favorizira neki spol, mora se prvo utvrditi je li taj spol podzastupljen. Po državnom odvjetništvu, mi smo trebali eliminirati žene s liste i staviti 40% muškaraca, iako muškarci nisu podzastupljeni u političkim tijelima RH! – napisano je danas i na Facebook stranici stranke.

– Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje. Ponosni smo na broj žena koji smo imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti – stoji u jučerašnjoj objavi na Facebooku.

Foto: Facebook, Možemo (screenshot iz video zapisa)

Facebook Comments