Ned. stu 28th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jutros na osječkom području policija uhitila dvije osobe! Sudac Vekić i prijateljica!?

3 min read
Osječki sudac Zvonko Vekić, uhićen je pod sumnjom za pranje novca, doznaje Dnevnik Nove TV, dodajući kako su u tijeku pretresi. Uhićena je, dodaje se, i sučeva prijateljica, pod istim optužbama, prenosi i N1.
sud

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, nastavili su kriminalističko istraživanje koje se vodilo radi kaznenih djela protiv službene dužnosti (Prijavljeni za više kaznih djela protiv službene dužnosti), i to nad dvije osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva – pranja novca – javlja jutros MUP, referirajući se poveznicom na slučaj iz lipnja ’21. godine, odnosno slučaj navodnog podmićivanja sudaca u Osijeku od strane Zdravka Mamića.

Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila dvije osobe, od kojih je jedna pravosudni dužnosnik te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u – zaključuju iz MUP-a.

Osječki sudac Zvonko Vekić, uhićen je pod sumnjom za pranje novca, doznaje Dnevnik Nove TV, dodajući kako su u tijeku pretresi. Uhićena je, dodaje se, i sučeva prijateljica, pod istim optužbama, prenosi i N1.

Foto: Google Street View (screenshot)

LIPANJ ’21.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, dovršili su kriminalističko istraživanje šestoricom hrvatskih državljana starosti 56, 63, 67, 62, 50 i 60 godina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv službene dužnosti odnosno kaznena djela primanje mita, trgovanje utjecajem, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem.
 
Sumnja se da je 56-godišnjak kao službena osoba, od 27. rujna do 22. studenoga 2016. godine, primio mito da bi unutar granica svoje ovlasti obavio službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti, a 62-godišnjak drugome dao mito namijenjeno toj osobi da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koju ne bi smjela obaviti.
 
Nadalje, postoji sumnja da je 63-godišnjak kao službena osoba, od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. godine, zahtijevao i primio mito za sebe i drugoga, a kako bi unutar granica svoje ovlasti obavio službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti te zahtijevao i primio mito za sebe i drugoga da iskorištavanjem svoga službenog položaja i utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti.
 
Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem postoji osnova sumnje da je 62-godišnjak, sukladno dogovoru sa 63-godišnjakom, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist 50-godišnjaka i drugih optuženika, kao protuuslugu za navedeno u više navrata 63-godišnjaku predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno te za 56-godišnjaka i 67-godišnjaka.
 
Osumnjičeni 60-godišnjak je znao za svrhu predaje navedenog iznosa, budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima 63-godišnjaka i 62-godišnjaka, na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, a policijski službenici su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli kaznenu prijavu protiv šest osoba.

Facebook Comments