Uto. sij 25th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Što to dolazi u Osijek? Što je ‘ferris wheel’ i tko ga sve ima? Osijek je na listi jako finih imena…

2 min read
Chicago, Dubai, Las Vegas..., ako hoćete još i Yokohama, Osaka, Singapur, Beč, London... Razumije se, manjka ovdje manjih gradova s manjim izdanjima panoramskog kola, kolima na sajamskim priredbama, no jeste li bili na nekom uokolo Osijeka, u Hrvatskoj!? Jok! Mi smo prvi ovdje!

Kada kažemo ‘panoramsko kolo’, možda i bolje zvuči nego ‘ferris wheel’, no po potonjem imenu ga poznaje cijeli svijet. Upoznao ga je 1893. godine, prvom njegovom verzijom, onom u američkom Chicagu, na tamošnjem svjetskom sajmu, kojim su slavili Kolumbovo ‘otkriće sebe’, da bi najveći ikada bio postavljen baš ove godine u Dubaiju, visok 250 metara. Titulu najvišeg držao je do tada Las Vegas, s panoramskim kolom visine 168 metara cca. I ne znam jeste li sada primjetili tu nisku imena u kojoj će se naći Osijek!?

Chicago, Dubai, Las Vegas…, ako hoćete još i Yokohama, Osaka, Singapur, Beč, London… Razumije se, manjka ovdje manjih gradova s manjim izdanjima panoramskog kola, kolima na sajamskim priredbama, no jeste li bili na nekom uokolo Osijeka, u Hrvatskoj!? Jok! Mi smo prvi ovdje!

Što je ‘ferris wheel’? Što je ‘panoramsko kolo’? Veeeeeliki kotač za panoramski pregled grada, a s putnicima u ‘kapsulama’ ili ‘gondolama’, koji se polako vrti, i često je ranije bio pokretan samo gravitacijom. Naravno, današnji moderni ‘ferris wheel’ nije bez motora. Jer, ne bi bila ‘fora’ da se u ‘dnu’ kola pojavi netko gabarita Vašeg autora i ‘zaustavi gravitaciju’.

Najpoznatije panoramsko kolo svakako je London Eye. Brojni su i naši sugrađani probali razgledati London s velike visine, razgledati panoramu britanske prijestolnice kako se kotač polako okretao prema najvišoj poziciji njihove ‘kapsule’.

U još ranijoj povijesti nalaze se primjeri panoramskog kola, sve tamo do 17. stoljeća ‘u rikverc’, no prvim modernim, kakva su kola i danas, smatra se onaj iz Chicaga, visok oko 80 metara. Ulaz na taj ‘wheel’ bio je 50 senti, okretao se oko 20 minuta, a u svakoj od 36 ‘gondola’ mogao je povesti 60-tak ljudi.

Uz spomenuta kola bilo je jako puno napuštenih projekata, svakako ih ima još uvijek i nedovršenih, kao što se u Moskvi upravo gradi jedan od 140 metara.

Dakle, u ovom trenutku ‘ferris wheel’ svijet ima na 3 lokacije u SAD-u, na jednoj u Velikoj Britaniji, na jednoj u Austriji, Italiji, čak 11 u Japanu, 7 u Kini…, a odskora i u 1 u Hrvatskoj – u Osijeku!

Gdje će biti osječki? Koliko će biti visok? Kada dolazi? Hm, ostaviti ćemo Vas još malo ‘na vatrici’. Uostalom, reći će Vam na konferenciji za novinstvo gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, a u čijoj ‘režiji’ panoramsko kolo i dolazi u Osijek. Možda nešto saznamo/te i danas na paljenju prve adventske svijeće… Dolaze još nadbiskup Đuro Hranić, svakako župan Ivan Anušić.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments